تاریخ انتشار
چهارشنبه ۷ ارديبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۰۹:۴۷
کد مطلب : ۴۴۷۳۸۵
تبعات بالا رفتن قیمت‌ها بر ابعاد زندگی مردم بررسی شد

کالاهای اساسی در نوبت گرانی

۱
۰
کالاهای اساسی در نوبت گرانی
کبنا ؛سرعت و شدت گرانی کالاهای اساسی هر روز سفره خانوارها را کوچک‌تر می‌کند. حالا بیشتر خانوارها به فکر حذف برخی از اجناس و جایگزین کردن کالاهایی با قیمتی پایین‌تر هستند و نمی‌دانند که تا چند ماه آینده از پس تامین همان کالاهای جایگزین هم بر می‌آیند یا خیر؟
به گزارش کبنا، افزایش قیمت کالاهای اساسی این‌روزها کابوس خانوارها شده است. یک روز خبر گرانی گوجه تیتر خبر رسانه‌ها را به خود اختصاص می‌دهد و روز بعد افزایش قیمت برنج، گوشت و رب گوجه نظرها را به خود جلب می‌کند. البته این پایان ماجرا نیست و هر روز خبر افزایش قیمت یک کالا آه از نهاد خانوارها بلند می‌کنند. حال به نظر می‌رسد که نوبت به افزایش قیمت چای رسیده است. صادق حسنی، مدیر اجرایی سندیکای کارخانجات چای شمال در گفت‌وگو با ایلنا با اشاره به افزایش هزینه‌ها و تاثیر آن بر قیمت تمام‌شده محصول، گفته است: «هزینه دستمزد کارگران فصلی حدود 80 درصد و هزینه گاز مصرفی 150 درصد و .... افزایش داشت. از این رو طبیعتا شاهد افزایش قیمت ارقام مختلف چای خواهیم بود. به نظر می‌رسد در سال جاری قیمت چای خشک بین 10 تا 60 درصد افزایش نرخ خواهند داشت به عنوان مثال سر گل چای بهاره، چای ممتاز حدود 50 درصد افزایش نرخ را تجربه کند.»
تجارت‌نیوز نیز در گزارشی از افزایش ناگهانی قیمت آرد و گرانی محصولات وابسته به آرد گفته است. بر اساس این گزارش ترکش‌های رشد نجومی قیمت آرد صنعتی حالا به محصولات وابسته رسیده است. بررسی‌ها نشان می‌دهد قیمت آرد برای اصناف و صنایع از ۲۵۰۰ تومان به ۱۲ هزار تومان در سال جدید رسید. موضوعی که می‌تواند قیمت ماکارونی، کیک، کلوچه، نشاسته، رشته و … را تحت تاثیر قرار دهد. محمدرضا مرتضوی، رئیس انجمن آردسازان گفته است: «با پنج برابر شدن نرخ آرد، قیمت ماکارونی دو برابر می‌شود. افزایش قیمت آرد مربوط به آرد نانوایی‌های دولتی و آزادپز نمی‌شود. بلکه آردی که در اختیار کارخانجات ماکارونی‌سازی، کیک، کلوچه، نشاسته و رشته‌پزی قرار می‌گیرد از ٢۵٠٠ تومان به ١٢ هزار تومان رسید. قیمت ماکارونی (هر کیلوگرم) در برندهای مختلف تاکنون بین ١٣ تا ١۵ هزار تومان قرار داشت. با توجه به افزایش پنج برابری نرخ آرد، نمی‌توان انتظار داشت که بازار ماکارونی بدون نوسان به کار خود ادامه دهد. اگر تا کنون قیمت ماکارونی افزایش نیافته، به این دلیل است که هنوز شرکت‌ها برای خرید جدید مراجعه نکرده‌اند. به همین دلیل وقفه ١۵ روزه‌ای در تولیدات صنف و صنعت رخ می‌دهد.»
خبری جدید از قیمت نان

از سوی دیگر زمزمه افزایش قیمت نان نیز شنیده می‌شود. بیژن نوروزی‌مقدم، رئیس اتحادیه نانوایان سنتی تهران در گفت‌وگویی با اشاره به نرخ فعلی نان اشاره کرده است: «نرخ فعلی نان متناسب با افزایش هزینه‌های تولید نیست. از وزارت صمت درخواست کردیم نرخ نان را افزایش دهد، ولی هنوز پاسخی دریافت نکرده‌ایم.»
بر اساس گزارش از شمانیوز، نوروزی‌مقدم در پاسخ به این سوال که آیا با افزایش نرخ گندم صنف و صنعت نرخ نان افزایش می‌یابد؟ گفته است: «ماده اولیه نانوایی‌ها گندم و آرد است اما عواملی که در نرخ نان اثر می‌گذارد تنها این دو مورد نیست. بالغ بر ۹۰ درصد هزینه‌های نانوایی‌ها دستمزد، آب، برق، بیمه و خمیرمایه و...است و ۱۰ درصد باقی مانده را آرد تشکیل می‌دهد. بنابراین با توجه به افزایش هزینه‌های تولید چه نرخ آرد و گندم زیاد شود چه نشود باید نرخ نان تغییر کند. از سال ۱۳۹۳ تا ۱۳۹۸ نرخنامه نان ثابت بود و تغییری نکرد. سال ۱۳۹۸ عددی جزئی به آن اضافه شد که البته بر اساس آنالیزهای ما نبود. سال ۱۳۹۹ هم مبلغی به نرخ نان اضافه نشد. در سال ۱۴۰۰ مقدار جزئی به نرخ نان اضافه شد و در نرخنامه نیز قید شد که این نرخ مربوط به ۱۴۰۰ است. یعنی سال ۱۴۰۱ باید نرخ جدیدی اعلام شود ولی تاکنون با وجود گذشت یکماه از آغاز سال هنوز تغییری حاصل نشده است. آنالیز نرخ برای سال جدید را انجام و از وزارت صمت درخواست کردیم که قیمت‌ها را تغییر دهد که تاکنون پاسخی دریافت نکردیم. اگر قرار باشد همه عوامل تولید با افزایش نرخ همراه شوند باید نرخ نان هم تغییر کند.»
فقر رابطه مستقیمی با معضلات اجتماعی دارد
آلبرت بغزیان کارشناس مسائل اقتصادی با اشاره به افزایش قیمت کالاهای اساسی در روزهای اخیر به «ابتکار» گفت: مسلماً افزایش قیمت کالاهای اساسی برای خانوارها به خصوص طبقه کم درآمد یک معضل است. گرانی به معنای کاهش قدرت خرید خانوار است هنگامی که قدرت خرید خانوار کاهش پیدا بکند یا افراد برای تامین نیاز خود مجبور به انجام کارهای نامناسب خواهند شد و یا به همان سفره کوچک قناعت می‌کنند که در آن حالت هم سلامت خانواده به خطر خواهد افتاد.
وی افزود: فقر می‌تواند معضلات اجتماعی بسیاری را ایجاد کند.
این کارشناس اقتصادی اظهار کرد: انگار کالاهای اساسی در صف ایستاده‌اند تا نوبت گرانی به آنها برسد. اگر بخواهیم علت گرانی کالاهای اساسی را از اول فروردین سال جاری بررسی کنیم می‌بینیم که هیچ‌کدام از دلایل که سال‌های قبل باعث گرانی‌ می‌شدند اتفاق نیفتاده است و هیچ کدام از آن عوامل وجود ندارد اما ما شاهد گرانی کالاهای اساسی هستیم، به نظر من حرص و طمع باعث گرانی شده است.
بغزیان در بخش دیگری از صحبت‌هایش به راهکار کنترل تورم اشاره کرد و در این باره گفت: دولت باید نظارت و تنبیه را برای افرادی که مقصر در گرانی کالاهای اساسی هستند بیشتر کند. به بیان دیگر باید برنامه‌های مناسبی در جهت مبارزه با گرانفروشی در دستور کار قرار بگیرد.
وی در پایان افزود: دولت باید مانع از فعالیت محتکران شود و بخش توزیع را به خوبی کنترل کند.
مقایسه تورم نقطه به نقطه در ۸ ماهه اول دولت رئیسی با دولت‌های قبل / رکورد بیشترین کاهش تورم در اختیار دولت روحانی

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: مقایسه آمار‌های تورم در ۸ ماهه ابتدایی دولت‌های پس از انقلاب اطلاعات جالبی را بدست می‌دهد.
درحالی ۸ ماه از آغاز بکار دولت سیزدهم می‌گذرد که بنا بر آمار‌های رسمی تورم نقطه به نقطه از مرداد ۱۴۰۰ (آغاز بکار دولت سیزدهم) تا فروردین امسال، کاهش ۷.۶ درصدی را نشان می‌دهد. در دوره مرحوم آیت‌الله هاشمی رفسنجانی تورم نقطه به نقطه مرداد سال ۱۳۶۸ تا فروردین سال ۱۳۶۹ از ۲۳.۸ درصد به ۴.۹ درصد کاهش یافت؛ یعنی کاهش ۱۸.۹ درصدی. در دوره حجت‌الاسلام سیدمحمد خاتمی تورم نقطه به نقطه مرداد ۱۳۷۶ تا فروردین ۱۳۷۷ از ۱۹.۱ درصد با کاهش نیم‌درصدی به ۱۸.۶ درصد رسید.
در مرداد ۱۳۸۴ یعنی زمان آغاز بکار محمود احمدی‌نژاد تورم نقطه‌ای همین فاصله زمانی از ۹.۹ درصد به ۵.۳ درصد کاهش یافت که ۴.۶ درصد افت را نشان می‌دهد. اما در دوره حجت‌الاسلام حسن روحانی بالاترین کاهش تورم هشت ماه ابتدایی آغاز بکار دولت‌ها رقم خورد. به این صورت که تورم نقطه‌ای مرداد ۱۳۹۲ که ۳۹.۴ درصد ثبت شده بود به تورم نقطه‌ای ۱۷.۴ درصدی فروردین سال بعد آن کاهش یافت که ۲۲ درصد کمتر شد.
البته باید در نظر داشت که شرایط اقتصاد در ابتدای فعالیت دولت‌ها در این موضوع مؤثر است؛ به عنوان مثال هرچند در دولت اول خاتمی تورم کاهش ۰.۵ واحد درصدی را نشان می‌دهد، اما تورم در سطوح زیر بیست درصد بود.
نام شما

آدرس ايميل شما

جوان بیکار
Iran, Islamic Republic of
حداقل از خدا بترسید/تورم کجاش اومده پایین که مردم را اینقدر نادان فرض میکنید
محاکمه یاران روحانی

محاکمه یاران روحانی

 «بيش از 500 هزار نفر از دانشجويان، طلاب و اقشار مختلف مردم با امضاي نامه‌اي از حسن روحاني ...
عصبانیت از قانون‌شکنی‌های زاکانی

عصبانیت از قانون‌شکنی‌های زاکانی

ناصر امانی عضو کمیسیون برنامه و بودجه شورای اسلامی شهر تهران وضعیت رعایت قانون در شهرداری ...
قاچاق انسان یا قاچاق مهاجر؟

قاچاق انسان یا قاچاق مهاجر؟

در چند روزی که از تعطیلات عید نوروز می‌گذرد جنجالی پیرامون حضور مهاجران افغانستانی در ...
1