تاریخ انتشار
شنبه ۳ ارديبهشت ۱۴۰۱ ساعت ۱۴:۵۷
کد مطلب : ۴۴۷۲۶۵
دلایل و راهکارهای تنش آبی در کهگیلویه و بویراحمد؛

عطش در سرزمین آب‌های خروشان؛ در کهگیلویه و بویراحمد به اندازه اروپا بارندگی وجود دارد اما مردم آن تشنه‌اند

۱
عطش در سرزمین آب‌های خروشان؛ در کهگیلویه و بویراحمد به اندازه اروپا بارندگی وجود دارد اما مردم آن تشنه‌اند
کبنا ؛کهگیلویه و بویراحمد معروف به سرزمین چشمه سارها و رودخانه‌های خروشان با وجود میزان بارندگی ۲ برابر میانگین کشوری مردم شهرهای مختلف آن با کم آبی و بی آبی دست و پنجه نرم می‌کنند و با گرم شدن هوا و فرارسیدن فصل تابستان آلام آن‌ها بیشتر خواهد شد. با این حال دلایل متعددی وجود دارد که مردم با مشکل کم آبی روبرو شوند. متأسفانه فرهنگ مصرف آب خیلی خوب رعایت نمی‌شود، بعضی وقت‌ها مردم با آب شرب خودرو و یا کوچه و محله خود را شست‌شو می‌دهند. از طرف دیگر 60 درصد آب شرب شهرستان بویراحمد به دلیل فرسودگی شبکه آب و انشعابات غیرمجاز هدر می‌رود. تدبیر مسئولان برای این وضعیت چیست؟ مردم چه نقشی دارند برای عبور از کم‌آبی؟ نقش دستگاه‌های فرهنگی چیست؟ راهکار دستگاه‌های خدمات رسان چیست؟
 به گزارش کبنا، استان کهگیلویه و بویراحمد با بارشی معادل ۱۱ میلیارد مکعب و ۸ و نیم میلیارد مکعب رواناب در رتبه سوم کشور قرار دارد.
 متوسط بارندگی از مهر ماه ۱۴۰۰ تاکنون حدود ۵۴۸ میلی متر بوده که نسبت به سال قبل ۵ میلی متر بیشتر است. 
بیشترین بارش استان در ایستگاه سپیدار ۹۵۰ میلی متر و کم‌ترین به میزان ۲۷۷ میلی متر در ایستگاه بی بی حکیمه ثبت شده است.
 در همین سالی که خشکسالی را بر آن اطلاق می‌کنیم میزان بارندگی استان ۲ برابر متوسط کشور بوده است. 
این میزان بارندگی باید گویای تابستانی پرآب برای کهگیلویه و بویراحمدی‌ها باشد در حالی که این چنین نیست و همچنان مردمان این دیار با تنش آبی مواجه هستند.
 آن طور که مسئولان جهاد کشاورزی کهگیلویه و بویراحمد می گویند ۷۰ درصد از دیمزارهای گندم مناطق گرمسیری استان به دلیل خشکسالی خسارت دیده‌اند.
 بیشترین خسارت خشکسالی های امسال در مناطق باباکلان و بی بی حکیمه در شهرستان گچساران به میزان ۹۰ درصد برآورد شده است.
 کمی عجیب به نظر می‌رسد که استانی با دارا بودن بیش از ۱۰ درصد آب‌های سطحی کشور هم اینک با تنش و چالش آبی مواجه است.
 از سوی دیگر بنا به اظهارات علی اکبر محرابیان وزیر نیرو، بیش از ۶۰ درصد آب آشامیدنی در شهرستان بویراحمد به دلیل فرسودگی شبکه‌های توزیع آب و انشعابات غیرمجاز هدر می‌رود.
 این مهم نیز بر تنش آبی موجود در یاسوج مرکز استان تأثیر نامطلوبی گذاشته و مردم شهر تنها چند ساعت از روز به آب آشامیدنی دسترسی دارند.
 بیداد تنش آبی در شهرهای مختلف استان کهگیلویه و بویراحمد
 هر ساله خشکسالی گریبان گیر بسیاری از شهرها و روستاهای استان می‌شود.
 هم اینک نیز در شهرها و روستاهای این استان از جمله یاسوج، مادوان کم آبی و تنش آبی احساس می‌شود و شرایط حاکی از آن است که روزهای سختی در پیش روی استان است.
 سال گذشته پنج شهر و ۱۲۵ روستا درگیر تنش شدید آبی در استان بودند و آبرسانی با ۲۵ تانکر در مناطق روستایی و عشایری صورت گرفت.
 کشت محصولات پر آب در شهرهای استان به ویژه یاسوج از جمله برنج منع شده است.
 بر اساس گفته‌های شهرام مهدوی مطلق فرماندار بویراحمد مهم‌ترین بحران پیش رو در این شهرستان تنش آبی در ماه‌های آینده است.
 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد می‌گوید: در ایستگاه سپیدار بویراحمد بیش از یک و نیم برابر اروپا بارندگی داشته است. 
آرش مصلح افزود: در ایستگاه‌های لنده، طسوج، دنا، لوداب و غیره، بارش‌هایی که در همین سال خشکسالی بوده به اندازه اروپاست اما اغلب مناطق استان با تنش آبی مواجه‌اند.
 وی ادامه داد: برای نمونه بسیاری از روستاها در شهرستان باشت آب لوله کشی‌شان قطع است.
 مصلح ابراز داشت: جالب این است که در روستای تل چگاه باشت ۶۵۰ میلی متر بارندگی ثبت شده و هنوز هم روبروی روستا برف رو روی قله‌های اطراف روستا قابل مشاهده است.
 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: اما متاسفانه این روستا دچار تنش آبی شده است. 
تنش آبی در کهگیلویه و بویراحمد
چرا در استانی که در سال‌های خشکسالی ۲ برابر میانگین کشور بارندگی دارد خشکسالی هست؟
 وی ادامه داد: تمام این بارش‌ها در ۴ ماه از سال اتفاق می افتد و دقیقاً در چهار ماهی که استان هیچ نیاز آبی ندارد و یا کم‌تر نیاز آبی دارد.
 مصلح عنوان کرد: در آن هشت ماهی که استان مصارف شرب، کشاورزی و صنعت را دارد هیچ بارشی وجود ندارد.
 تمام نسخه استان کهگیلویه و بویراحمد در یک جمله است
 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد عنوان کرد: برای نجات و عبور از این مخمصه به یک نسخه درمانگر نیاز است که باید تمام بارشی که در چهار ماه اتفاق می افتد ذخیره شود برای هشت ماهی که بارندگی وجود ندارد.
 وی افزود: پس از پیروزی شکوهمند انقلاب اسلامی برای این نسخه طراحی و اجرا صورت گرفته که ما حاصل آن دو سد کوثر و شاه قاسم بوده است.
 مصلح تاکید کرد: همچنین یک سری طرح و پروژه در حال انجام است که مبلغ این طرح‌ها بالغ بر ۳ هزار میلیارد تومان است.
 وی بیان کرد: این نشان می‌دهد که نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران به فکر استان بوده و برنامه تدوین کرده است.
 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد ابراز داشت: برای اجرا و تکمیل این برنامه‌ها به اعتبارات و تلاش‌های بیشتر مورد نیاز است.
 چه اقداماتی مهمی در استان کهگیلویه و بویراحمد برای رفع تنش آبی صورت می‌گیرد؟
 معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد گفت: استان کهگیلویه و بویراحمد به علت نداشتن منبع آب پایدار و خشکسالی خسارت زیادی سال گذشته و امسال متحمل شد، به همین دلیل به فکر احداث منابع آب پایدار شدیم و برای اولین بار در یکسال و نیم اخیر حرکت جدیدی در بحث سدسازی در درون استان آغاز شده است.
 کیامرث حاجی زاده افزود: هیچ طرح عمرانی در استان حوزه راه و آب تعطیل نیست و کارهای خوبی در دست انجام است.
 احداث سد تنگ سرخ
 سد بزرگ تنگ سرخ که ۳۰۰ هزار نفر از جمعیت ۷۵۰ هزار نفری استان را تأمین آب شرب خواهد کرد.
 همچنین ۴۲۰۰ هکتار از اراضی مستعد بویراحمد، از سروک تا فیروزآباد و تمام شهرک‌های صنعتی اطراف شهر یاسوج را تأمین آب می‌کند.
 حاجی زاده عنوان کرد: سد تنگ سرخ در سال ۹۰ کلنگ‌زنی شد اما به علت معارضات دولتی، مردمی و همچنین مشکل اعتباری که داشت سال‌ها راکد ماند تا اینکه در یکسال و نیم اخیر با رایزنی مسئولان استان فعال و طبق گزارش قرارگاه خاتم به عنوان مجری طرح پروژه بالغ بر ۴۲ درصد پیشرفت دارد که پیشرفت خوبی است اما به دلیل خشکسالی‌های پی در پی نیاز است که سدها سریعتر احداث شود. 
معاون عمرانی استاندار کهگیلویه و بویراحمد با اشاره به اینکه در صورتی که مجدداً در این پروژه معارضات دولتی دیده شود، رفع خواهیم کرد گفت: بعد از سفر رییس جمهور و پیگیری استاندار، وزارت نیرو قول داد که این پروژه جزو پروژه‌های اولویت‌دار وزارتخانه دیده شود.
 پروژه دهدشت غربی
 پروژه دهدشت غربی به وسعت ۵ هزار و ۵۵۸ هکتار که امسال مناقصه آن برگزار شده است.
 به گفته مسئولان شرکت آب منطقه‌ای استان، این مهم بزرگترین مناقصه استان به مبلغ ۴۱۷ میلیارد تومان است و از هفته آینده شروع به کار می‌کند. 
سید عبدالعزیز موسوی فرماندار کهگیلویه در خصوص این طرح گفت: هفت سال پروژه مانده است و باید هر چه سریع‌تر عملیات اجرای آن آغاز شود تا مردم از مزایای آن بهره مند شوند.
 آبرسانی به لیکک
 مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد گفت: جمعیتی حدود ۸۵ هزار نفر را تأمین آب خواهد کرد و ۵۱ درصد پیشرفت فیزیکی دارد و در دهه فجر ۱۴۰۲ افتتاح خواهد شد
 مصلح تاکید کرد: برای این طرح پس از سفر ریاست جمهوری به استان در این یک ماه حدود ۶ کیلومتر لوله گذاری انجام و ۱۰ کیلومتر لوله فلزی از کارخانه حمل و در آنجا مستقر شده است.
 وی عنوان کرد: تخصیص آبرسانی ۱۴۰۰، از سد کوثر به لیکک ۱۴۰ درصد است و این نشان می‌دهد که دولت به تعهدش عمل کرده است. 
 طرح آبرسانی به چهار شهر دهدشت، سوق، چرام و لنده
 این طرح ۲۴۰ هزار نفر از جمعیت استان را در قالب چهار شهر و ۳۰۰ روستا تأمین آب خواهد کرد.
 قرارگاه خاتم در حال اجرای این طرح است.
 سید عبدالعزیز موسوی فرماندار کهگیلویه در خصوص این طرح نیز گفت: قرار بود این طرح ظرف چهار سال تکمیل شود اما پس از گذشت چهار سال هنوز فاز اول آن تکمیل نشده است.
 همچنین به گفته مدیرعامل شرکت آب منطقه‌ای کهگیلویه و بویراحمد طرح دیشموک و چاروسا در رودخانه سمه برای جمعیت ۶۵ هزار نفر، طرح‌های کشاورزی لیشتر خیراباد برای ۷ هزار هکتار، امامزاده جعفر باشت ۱۲ هزار هکتار، اراضی هدف چمشیر ۱۲ هزار هکتار، کلنگ زنی سد سقاوه نیز در دست اجرا هستند.
 مصلح ادامه داد: با تکمیل و افتتاح این طرح‌ها تمام جمعیت ۷۵۰ هزار نفری استان به صورت تضمین شده و اطمینان پذیری ۱۰۰ درصد از نعمت آب شرب برخوردار خواهند شد. 
وی افزود: ۶۰ هزار هکتار از اراضی استان تحت پوشش آبیاری نوین قرار خواهند گرفت.
 مصلح بیان کرد: چنانچه این مهم محقق شود سالیانه ۶ تریلیون تومان درآمد کشاورزی و گردش مالی ایجاد خواهد شد و به اعتقاد بنده در آن سال‌ها مردم تأمین کننده منابع مالی بانک خواهند بود.
 وی ابراز داشت: این اقدامات در حال انجام است و پس از سفر ریاست جمهوری استان به استناد آمار و پایش ها و مستندات تمام این طرح‌ها پیشرفت‌های فیزیکی متفاوتی را داشته‌اند. 
با توجه به هدر رفت ۶۰ درصدی آب در بویراحمد، در حال حاضر ۲۲۰ میلیارد تومان برای اصلاح شبکه شهر جامع یاسوج اختصاص داده شد و پیمانکار مشخص شده و کار در حال انجام است.
 کهگیلویه و بویراحمد با مساحتی حدود ۱۶ هزار و ۲۴۹ کیلومترمربع، سرزمینی مرتفع و کوهستانی با اقلیم سردسیری و گرمسیری در جنوب غربی ایران قرار دارد. حجم ذخیره مخازن آب شهرهای استان ۱۳۱ هزار متر مکعب است. تعداد مخازن آب مناطق شهری استان ۵۳ باب مخزن بتنی استاندارد و تعداد مشترکان آبفای شهری ۱۶۵ هزار و ۵۰۰ مشترک است.
تنش آبی در کهگیلویه و بویراحمد
 منابع تأمین آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد شامل ۶۶ حلقه چاه و هفت دهنه چشمه است و بخشی نیز از طریق سد کوثر تأمین می‌شود. طول شبکه توزیع و خطوط انتقال آب شهرهای کهگیلویه و بویراحمد هم اینک به ترتیب یک هزار و ۵۰۰ کیلومتر و ۳۲۰ کیلومتر است. ۱۱ ایستگاه پمپاژ آب در کهگیلویه و بویراحمد وجود دارد که در شبانه روز ۱۱۲ هزار و ۵۰۰ مترمکعب آب را برای استفاده مشترکان مناطق شهری این استان پمپاژ می‌کنند. این استان با هشت شهرستان و ۱۷ شهر، نزدیک به ۷۲۰ هزار نفر جمعیت دارد.
نام شما

آدرس ايميل شما

قاچاق انسان یا قاچاق مهاجر؟

قاچاق انسان یا قاچاق مهاجر؟

در چند روزی که از تعطیلات عید نوروز می‌گذرد جنجالی پیرامون حضور مهاجران افغانستانی در ...
بیداد اجاره‌ها

بیداد اجاره‌ها

تهران بنا بر اعلام مرکز آمار ایران، مستأجرنشین‌ترین استان ایران است و گزارش سازمان مدیریت ...
نماینده تبریز: مردم با قاشق روغن تهیه می‌کنند و نان قسطی می‌خرند

نماینده تبریز: مردم با قاشق روغن تهیه می‌کنند و نان قسطی می‌خرند

نماینده مردم تبریز در مجلس گفت: فقر در حاشیه‌های تبریز بی‌داد می‌کند بطوریکه امروز برخی ...
1