تاریخ انتشار
دوشنبه ۳۰ تير ۱۴۰۴ ساعت ۱۳:۵۲
کد مطلب : ۵۰۲۱۰۱
سخنگوی وزارت خارجه:

هیچ برنامه‌ای برای گفتگو با آمریکا نداریم / توسل به مکانیسم ماشه غیرحقوقی و غیراخلاقی است + فیلم

۰
بقایی: هیچ برنامه‌ای برای گفتگو با آمریکا نداریم / توسل به مکانیسم ماشه غیرحقوقی و غیراخلاقی است + فیلم
کبنا ؛سخنگوی وزارت خارجه در مورد تهدیدات اسنپ بک گفت: هیچ برنامه‌ای در وضعیت فعلی برای گفتگو با آمریکا نداریم؛ در عین حال دیپلماسی یک ابزار و فرصت برای صیانت ملی است.
به گزارش کبنا نیوز، اسماعیل بقایی صبح امروز (دوشنبه ۳۰ تیر ماه) در نشست خبری، اظهار داشت: در دو سال گذشته شاهد نسل کشی بی سابقه در غزه بودیم و آنچه در چند ماهه اخیر به این طرح اضافه شد، استفاده از غذا و آب به عنوان سلاحی برای کشتار زنان و کودکان و مردان غزه بود. بیش از ۱۴۰ روز غزه در محاصره است و در این دو، سه روز صدای استغاثه مردم فلسطین را در صفحات مجازی دیدیم. در این مدت هیچ محموله غذایی و دارویی وارد غزه نشده است.
وی ادامه داد: با کمال تأسف، وجدان بشری در وضعیت بی حسی مطلق قرار گرفته است. عادی سازی جنایت و عادی جلوه دادن کشتار و نسل کشی در کرانه باختری را شاهد هستیم و جامعه جهانی از این آزمون سربلند بیرون نیامده است.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: ظرف ۲۴ ساعت گذشته نزدیک به ۱۵۰ نفر در غزه کشته شده‌اند که بخش عمده آنها در محل‌های دریافت غذا بوده‌اند؛ از صف دریافت غزه به عنوان تله‌ای برای هدف قرار دادن فلسطینی‌ها این رژیم استفاده می‌کنند. انسان از یافتن کلمه‌ای که حق مطلب را درباره شدت و زشتی جنایات در حال وقوع ادا کند، قاصر است. کشورهای منطقه باید به مسئولیت‌های خود عمل کنند.
بقایی ادامه داد: سازمان همکاری اسلامی در اولین فرصت اقدام به برگزاری نشست اضطراری در این خصوص کند و ایران این را به دبیرخانه سازمان منعکس کرده است. نهادهای حقوق بشری از عمل به وظایفشان درمانده‌اند. دیوان‌های بین‌المللی به شیوه‌های مختلف مورد ارعاب و تهدید قرار گرفته و از ایفای وظیفه خود بازمانده‌اند.
سخنگوی دستگاه دیپلماسی عنوان کرد: تحریم آلبانیز نقطه عطف در تاریخ حمایت‌های همه جانبه آمریکا از این رژیم بود و متعاقب آن اعضای کمیته حقیقت یاب فلسطین اشغالی استعفا دادند که در اعتراض به شکسته شدن همه حریم‌های هنجاری و حقوقی و اخلاقی در سطح بین‌المللی در نتیجه جنایات رژیم صهیونیستی بود.
جنایات آستانه اشرفیه یکی از نقاط تاریک در جنایات رژیم صهیونیستی بود
وی گفت: امروز میزبان شخصیت محترمی هستم؛ آقای صابر به عنوان تنها بازمانده شهید صابر که جان خود را در راه توسعه ایران و ارتقای علم و دانش تقدیم کرد. جنایات آستانه اشرفیه یکی از نقاط تاریک در جنایات رژیم صهیونیستی علیه ملت ایران بود که ثبت شد. در روزهای پایانی تجاوز رژیم صهیونیستی علیه ایران، مطلع شدیم که جمع زیادی از هموطنان در آستانه اشرفیه از اقوام ایشان به شهادت رسیدند.
در جریان این نشست خبری صابر تنها بازمانده خانواده شهید صابر در آستانه اشرفیه، اظهار داشت: برادر من یک فعال علمی و استاد دانشگاه در رشته مکانیک بود. برادرزاده من یک نخبه ریاضی بود. من قطعات پیکر اعضای خانواده‌ام را به جرم اینکه می‌توانستند مفید باشند، جمع کردم.

وی ادامه داد: رژیم صهیونیستی با بی رحمی تمام دو بار به منزل برادرم و پدر همسرش حمله کردند. شدت آتش سوزی به قدری زیاد بود که برای خود دانشمند سوختگی زیادی رخ داده بود. بار دوم دشمن صهیونیستی به خانه پدری ما در آستانه اشرفیه حمله کرد و تمام اعضای خانواده را با بی رحمی به شهادت رساند و امروز از خانه پدری ما هیچ چیز باقی نمانده است.
وی افزود: مردم! هدف رژیم صهیونیستی دانشمندان نیست، بلکه هدف مردم ایران هستند. من این مهم را فقط نشنیده بلکه از نزدیک با از دست دادن خانواده‌ام لمس کرده‌ام.
وی گفت: باید با صدای بلند به رسانه‌ها اعلام کنم که ترامپ و نتانیاهو به شما دروغ گفته‌اند، کدام یک از این شهدا به دنبال ساخت سلاح بودند؟ رسانه‌ها با تعهد به راستگویی باید این حقیقت آشکار را به کل جهانیان مخابره کنند.
بقایی در ادامه گفت: به عنوان دستگاه دیپلماسی این قول را می‌دهیم که در سطح بین‌المللی برای مستند سازی این جنایات و پیگیری حقوق ملت ایران کوتاهی نخواهم کرد.
گذرگاه‌ها نباید خدشه‌ای به حق حاکمیت و تمامیت سرزمینی وارد کنند
بقایی در پاسخ به سوال مهر مبنی بر اینکه رئیس دولت باکو اظهاراتی را پیرامون کریدور زنگزور مطرح کرده که این اظهارات مستقیماً با منافع و موقعیت ژئوپلیتیک ایران در تضاد است. موضع رسمی جمهوری اسلامی ایران در قبال این اظهارات و روند اجرای کریدور زنگزور چیست، گفت: ما در مورد اتصالات و راه‌های مواصلاتی و معابر و گذرگاه‌ها در آن قسمت مواضعمان را خیلی روشن بیان کردیم. در عین اینکه حامی و موافق گسترش مراودات و روابط بین کشورهای منطقه هستیم، در عین حال همیشه تأکید کرده‌ایم که این اقدامات و ایجاد این معابر و گذرگاه‌ها نباید خدشه‌ای به حق حاکمیت و تمامیت سرزمینی و مرزهای شناخته شده بین‌المللی ایجاد و تغییراتی در ژئوپلیتیک منطقه ایجاد کند. در مواردی صحبت‌ها و موضع گیری های کشورهای دیگر در حوزه قفقاز شاید سو تفسیر می‌شود. موضع ما در این زمینه روشن است و ما بارها اعلام کرده‌ایم.
بقایی درباره مذاکرات با سه کشور اروپایی گفت: ما به عنوان وزارت خارجه که متولی و مسئول استفاده از دیپلماسی برای دفاع از حقوق ملت هستیم، هر زمان احساس کنیم از این ابزار برای احقاق حقوق ملت استفاده کنیم استفاده خواهیم کرد.
وی در پاسخ به سوالی در مورد رسوایی جفری اسپتین و اینکه آیا وادار کردن سیاستمداران آمریکایی به جنگ با ایران در قالب نوعی باج‌گیری در این خصوص بوده است، تصریح کرد: در اینکه چنین چیزی ممکن است هیچکس نمی‌تواند رد کند ولی این بحثی است که در محافل ذیربط حقوقی و سیاسی آمریکا در دست بررسی است. سوابق موارد مشابه در چند دهه گذشته نشان می‌دهد رژیم صهیونیستی هیچ ابائی ندارد از هر ابزاری برای پیشبرد مطامع و اغراض سیاسی خود از جمله باج‌گیری از مقامات ذی‌نفوذ در برخی کشورهای اروپایی و آمریکا استفاده کند.
بقایی در مورد ادعای وزیر خارجه سابق آمریکا در خصوص قبول غنی سازی کمتر از یک درصد، تصریح کرد: چنین چیزی نبوده است. این را باید در چارچوب دعواهای داخلی آمریکا دید.
امروز بیشتر از قبل توسل به مکانیزم ماشه بی معناست
وی در مورد پیشنهادات برای تعویق اسنپ بک، گفت: موضع ما ثابت و یکسان و اصولی بوده است. عراقچی نامه‌ای را به سه کشور عضو برجام و مسؤول سیاست خارجی اتحادیه اروپا ارسال کرد. امروز بیشتر از قبل توسل به مکانیزم ماشه بی معناست. طرف‌های اروپایی خودشان متهم هستند چرا که در اجرای برجام قصور داشتند. همچنین در جریان تجاوزهای رژیم نه تنها آن را محکوم نکردند، بلکه با برخی موضع گیری‌ها درصدد توجیه این تجاوز برآمدند.
وی ادامه داد: کشورهای اروپایی اعضای برجام هیچ توجیه اخلاقی سیاسی و منطقی برای اینکه از قطعنامه‌ای که خودشان باعث عدم اجرا شدند جهت بازگرداندن تحریم‌ها استفاده کنند، برخوردار نیستند. کشورهای اروپایی و اعضای برجام هیچ توجیه منطقی برای استفاده از قطعنامه‌ای که خودشان تصویب کردند برای بازگرداندن تحریم‌ها برخوردار نیستند.
بقایی تصریح کرد: چنین تهدیدی اگر عملیاتی شود، بدین معناست که کشورهای اروپایی اساساً قائل به هیچ گونه نقش آفرینی در روندهای مربوط به ایران نیستند.
لاریجانی حامل پیام مهمی به روسیه بود
سخنگوی دستگاه دیپلماسی در مورد سفر لاریجانی به مسکو، افزود: آقای لاریجانی به عنوان فرستاده ویژه رئیس جمهور حامل پیام و دیدگاه کلان ایران درباره تحولات منطقه و بین‌المللی و روابط دوجانبه بود و دیدار خوبی با رئیس جمهور روسیه داشت که درباره طیف متنوعی از موضوعات به ویژه روابط دوجانبه و مسائل منطقه‌ای بحث شد و امر متعارفی است که فرستادگان ویژه اعزام شوند. وزارت خارجه هم در جریان این سفر بوده است.
وی در مورد اظهارات ترامپ درباره حمله به تأسیسات ایران، تصریح کرد: صحبتی که مقامات آمریکا در این خصوص مطرح می‌کنند خودش گواه بر پذیرش یک اقدام غیرقانونی و جنایتکارانه علیه ملت ایران است. اینها اسنادی است که توسط ما مورد استفاده قرار خواهد گرفت. این افتخار نیست که آمریکا به عنوان کشوری که پیش نویس قطعنامه ۲۲۳۱ را مطرح کرد و پذیرفت، این قدر اصرار بر تخریب برنامه هسته‌ای صلح آمیز ایران کند. این کار ما را برای اثبات اقدام غیرقانونی راحت‌تر می‌کند.
سخنگوی وزارت خارجه درباره زمان و مکان مذاکرات ایران و اروپا گفت: در استانبول این نشست برگزار خواهد شد و در سطح معاونان وزیر خارجه است. موضوع گفتگوها هم روشن است، رفع تحریم‌ها و مباحث مربوط به برنامه هسته‌ای ایران با این تفاوت که ما حتماً مواضع خودمان را به صورت روشن، خصوصاً درباره تجاوز اخیر بیان خواهیم کرد.
وی گفت: کشورهای اروپایی مسئولیت قانونی و حقوقی داشتند برای محکوم کردن تجاوزات و متأسفانه این اتفاق نیافتاد. این جلسه، جلسه مطالبه گرایانه از سوی ایران خواهد بود.
هیچ برنامه‌ای در وضعیت فعلی برای گفتگو با آمریکا نداریم
وی در مورد تهدیدات اسنپ بک گفت: ما همه موارد را شفاف عرض کرده ایم. هیچ برنامه‌ای در وضعیت فعلی برای گفتگو با آمریکا نداریم. در عین حال دیپلماسی یک ابزار و فرصت برای صیانت ملی است. هرزمان که به این نتیجه برسیم که برای تأمین منافع ملت ایران استفاده کنیم در این باره درنگ نخواهیم کرد.
بقایی در مورد تجاوزات در سوریه، بیان کرد: بنظرم در یک چیز نمی‌توان تردید کرد و آن برنامه رژیم برای ضعیف کردن کشورهای منطقه و تکه تکه کردن کشورهای اسلامی است. در سوریه هم‌متاسفانه همین قاعده را استفاده می‌کنند و با سوءاستفاده از اقلیت‌ها که در حالا عادی در صبح زندگی می‌کردند درصدد تحمیل مطامع خودش در سوریه است. ظاهراً دشمنی میان حاکمان جدید سوریه و رژیم وجود ندارد و یا حداقل اعلام نشده است. رژیم از هر فرصتی برای از بین بردن زیرساخت‌ها استفاده می‌کند که هدف از بین بردن توانمندی سوریه است. امیدواریم تحولات باعث‌شود کشورهای منطقه رویکردهای واقع بینانه را اتخاذ کنند.
سخنگوی وزارت خارجه در مورد محتوای گفتگوی عراقچی با همتایان سوئیسی و مصری، عنوان کرد: این تماس‌ها در ادامه تماس‌های مستمری است که وزارت خارجه برقرار می‌کند. هم مباحث مربوط به روابط دوجانبه بود و هم منطقه. طبیعی است کشورهای خارج از منطقه با نگرانی تحولات را دنبال می‌کنند.
بقایی بیان کرد: هیچ کشوری دوست ندارد شاهد تنش در منطقه غرب آسیا باشد. ما از همه کشورها می‌خواهیم رژیم صهیونیستی را به پایان دادن جنگ افروزی اش وادار کنند. در این گفتگوها بسته به طرف مقابل ما مواضع‌مان را در خصوص منطقه بیان می‌کنیم و انتظاراتمان را برای ضرورت توقف جنایات رژیم صهیونیستی در سوریه و لبنان اعلام کردیم.
وی در مورد بازگشت پناهندگان افغانستانی و صدور ویزا برای اربعین، افزود: ما به عنوان معبر گذر کشورها برای سفر اربعین هستیم. هفته گذشته نشستی در این خصوص برگزار شد. این موضوعی است که حتماً ما با جدیت پیگیری می‌کنیم. در خصوص تسهیل بازگشت پناهندگان افغانستانی، ایران بزرگترین میزبان پناهندگان بوده و مهربانانه برخورد کرده است.
سخنگوی وزارت خارجه ادامه داد: جامعه بین‌المللی بارها بر رویکرد اخلاقانه ایران تاکید کرده است. آنچه که در یکسال اخیر انجام شده ساماندهی به موضوع پناهندگی است و باید به صورت قانونمند انجام شود. در مورد انجام این روند به صورت منسجم به نحوی که کرامت رعایت شود، این موضوع دغدغه ما هم هست. کمیسر عالی پناهندگان هم قرار است به زودی از ایران دیدن کند. مطالبه ما همیشه این بوده که به ایران در این خصوص کمک کنند اما در چند دهه اخیر متأسفانه محقق نشده است. خوشحالیم کمیسر عالی پناهندگان از نزدیک دارد پیگیری می‌کند و به چالش‌هایی که ما مواجه بودیم اذعان داشته است.
بقایی در پاسخ به سوالی پیرامون بازداشت اتباع ایرانی در آمریکا، عنوان کرد: ما راجع به اتفاقاتی که علیه اتباع ایرانی در آمریکا صورت گرفته موضع گرفتیم. این اقدامات هم با اصول و مبانی حقوق بشر مغایر است و هم نشانه رویکرد نژادپرستانه مقامات آمریکا است. صرفاً به خاطر تابعیت، جمعی را مورد بازداشت قرار دادند. ما از طریق دفتر حفاظت منافع آمریکا این موضوع را پیگیری کردیم. ما هیچ مبنایی برای ادعاها علیه اتباع ایرانی قائل نیستیم. این مورد هم توسط دفتر حفاظت در حال پیگیری است.
وی در مورد سکوت ترکیه در قبال تجاوز اسرائیل به سوریه عنوان کرد: این سوال را باید از سخنگوی وزارت خارجه ترکیه سوال کنید. فکر نمی‌کنم سکوت کرده باشند ترکیه موضع روشنی در محکوم کردن تجاوز رژیم صهیونیستی اتخاذ کرد و ترکیه به خوبی واقف است که این رژیم در هیچ نقطه‌ای متوقف نخواهد شد، همانطور که مواضع ترکیه را در موضوع غزه شاهد بودیم.
بازگرداندن تحریم‌های لغو شده هیچ مبنای منطقی و حقوقی ندارد
بقایی در مورد اینکه در زمانی تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه می‌شویم چقدر می‌توانیم روی روسیه و چین حساب کنیم، افزود: این دو کشور عضو برجام و عضو دائم شورای امنیت هستند و در هر روندی در شورای امنیت می‌توانند ایفای نقش کنند. مواضع همسویی با اینها داریم و روابط خوبی داریم. در مورد موضوع مکانیسم ماشه با این دو کشور طی یک سال گذشته رایزنی داشتیم. فردا جلسه سه جانبه با روسیه و چین در تهران در سطح مدیران کل خواهیم داشت برای بحث درباره موضوع هسته‌ای که قاعدتاً موضوع مکانیسم پس‌گشت یکی از موضوعات مطرح خواهد بود. در رایزنی مداوم با این کشورها خواهیم بود که چطور می‌توانیم مانع از این وضعیت شویم و یا تبعات آن را کم کنیم. از منظر حقوقی اخلاقی و سیاسی و هیچ مبنای منطقی و حقوقی برای بازگرداندن تحریم‌های لغو شده طبق برجام وجود ندارد.
وی در مورد مناسبات ایران و پاکستان، گفت: رابطه ما با پاکستان دیرپا و مبتنی بر علقه‌های تمدنی، فرهنگی، تاریخی و دینی است و برای این روابط ارزش بسیاری قائل هستیم. تماس‌هایی که در چند هفته اخیر با مقامات پاکستانی داشتیم در ادامه رویکرد ایران برای تقویت روابط با کشورهای همسایه و منطقه بوده است و نمی‌توان اذعان نکنیم که این تماس‌ها به ویژه با کشورهای دوست و همسایه متعاقب تجاوز اسرائیل بیشتر شده است. با پاکستان به عنوان یک کشور اسلامی که مردمش علاقه زیادی به ایران و جمهوری اسلامی ایران دارند، تماس‌های نزدیکی داشتیم.
وی افزود: ظرف هفته‌های آینده سفر رئیس‌جمهور به پاکستان انجام خواهد شد. این نشانگر اهمیتی است که برای روابط دوجانبه با پاکستان، به عنوان یکی از اعضای سازمان همکاری اسلامی و عضو غیردائم شورای امنیت قائل هستیم.
مراقبیم تجارب گذشته تکرار نشود
بقایی در مورد نظر ایران و اروپا پیرامون مذاکرات و اینکه آمریکا اروپا را از مذاکرات کنار گذاشت، گفت: این بحث‌هایی است که میان آمریکا و اروپا در جریان است. برای ما صیانت از منافع ملی مهم است و در این باره حتماً از تجربیات گذشته درس گرفته ایم و مراقبیم تجارب گذشته تکرار نشود.
وی در مورد ملاقات‌ها در استانبول و نقش آلمان، افزود: ما از رویکرد آلمان گلایه مند هستیم البته کلمه گلایه مند سبک ترین کلمه است که من استفاده می‌کنم. صحبت صدراعظم آلمان مبنی بر اینکه رژیم مشغول انجام کار کثیف برای ماست از لحاظ حقوقی برایشان مسؤلیت ایجاد کرده است. کشورهای اروپایی باید نقش سازنده ای ایفا کنند و باید توجه داشته باشند که در یک‌مقطعی فرصت ایفای نقش داشتند. انتظار می‌رفت در قبال تجاوزات رژیم موضع محکم و مستقل و مبتنی بر تعهدات حقوقی شأن انجام می‌دادند.
بقایی در مورد دستگیری دوچرخه سوار فرانسوی در ایران افزود: در مورد جزئیاتش را باید قوه قضائیه در مورد نوع جرم پاسخ دهد.
بقایی درباره آخرین روند روابط ایران و مصر گفت: تماس‌ها و رایزنی‌ها بین دو کشور در چند ماه اخیر به صورت مستمر در جریان بوده است. ما با مصر دیدگاه‌های مشترک داریم. گفتگوها و تماس‌ها با یک آهنگ رو به رشد ادامه دارد و امیدواریم تفاهمات بین دو کشور منجر به تصمیمات خوبی در سطح دوجانبه شود.
توسل به مکانیسم ماشه هیچ مبنای اخلاقی، حقوقی و سیاسی ندارد
وی در مورد اینکه آیا فعال‌سازی مکانیسم ماشه به حمله نظامی مشروعیت بخشی دارد گفت: هیچ مبنای اخلاقی حقوقی و سیاسی برای متوسل شدن به مکانیسم ماشه قائل نیستیم. اینکه چه خواهد شد واقعیت این است که طرف‌های مقابل از همه ابزارهای تهدید علیه ایران استفاده کردند. در سال ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ هم این تهدیدات اعمال شد. نباید چندان به تهدیدات وقت گذاشت.
عضو آژانس و ان‌پی‌تی هستیم ولی از رویکردهای آژانس و شخص دبیرکل رضایت نداریم
بقایی در مورد رابطه با آژانس گفت: ما کماکان عضو آژانس و ان‌پی‌تی هستیم، در عین حال ما اعلام کردیم که از رویکردهای آژانس و شخص دبیرکل رضایت نداریم، ملت ایران ناراحت و عصبانی از برخی رویکردهای آژانس هستند. واکنش مجلس هم به این رویکردهای ناشایست این بود که قانونی را در رابطه با نوع همکاری تصویب کردند. شیوه همکاری‌ها تغییر می‌یابد و با نظر شورای عالی امنیت ملی انجام می‌شود.
وی درمورد معرفی ترامپ به عنوان نامزد جایزه صلح نوبل توسط نتانیاهو تصریح کرد: در یک جهان عادلانه و ایده آل کسی که مستحق دریافت این جایزه است، خانم البانیز است که خودش را مدافع حقوق ملت فلسطین می‌داند ولی ما از جهان ایده آل فاصله داریم و جهان به شدت دچار وارونگی شده است. امروزه طرفی که نماد آپارتاید و متهم به ارتکاب نسل کشی است خودش را در حدی می‌داند شخص دیگری را به عنوان نامزد جایزه صلح معرفی کند. خیلی نمی‌شود در جهان کنونی به چنین جایزه‌هایی اصالت داد، بی‌چاره نوبل و بی‌چاره صلح.
تصاویر تکان دهنده از خانواده شهید دانشمند صدیقی
  

   
نام شما

آدرس ايميل شما

اسکای نیوز: ایران و تروئیکای اروپایی یکشنبه آینده در ژنو دیدار خواهند کرد

اسکای نیوز: ایران و تروئیکای اروپایی یکشنبه آینده در ژنو دیدار خواهند کرد

اسکای نیوز عربی به نقل از منابع خود گزارش داد که مذاکرات هسته‌ای میان ایران و آلمان، ...
سخنگوی قسام: نتانیاهو استقبال از تابوت‌های نظامیانش را انتخاب کرد

سخنگوی قسام: نتانیاهو استقبال از تابوت‌های نظامیانش را انتخاب کرد

ابوعبیده سخنگوی گردانهای شهید عزالدین قسام شاخه نظامی جنبش حماس تصریح کرد رزمندگان ما ...
دروزی‌ها چه کسانی هستند و اسرائیل چرا به سوریه حمله کرد؟

دروزی‌ها چه کسانی هستند و اسرائیل چرا به سوریه حمله کرد؟

حملات هوایی روز چهارشنبه اسرائیل به دمشق، از جمله حمله به ساختمان وزارت دفاع و اطراف ...
1