کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

تحلیلی بر فضای سیاسی حوزه انتخابیه بویراحمد، دنا و مارگون؛

چالش‌های بزرگ روشنفکر در انتخابات مجلس / شانس بزرگ اصلاح‌طلبان / اختلاف در اردوگاه اصولگرایان

10 مهر 1402 ساعت 10:33

کمتر از شش ماه دیگر تا انتخابات مجلس شورای اسلامی مانده است و بیش از آنکه رقابت بین چپ و راست باشد، رقابت بین طیف‌های مختلف اصولگرایان است، از تندروها تا نواصولگرایان و عقلای و میانه روهای راست گرا، اقوام و ظوایف مختلف است. در این بازه زمانی گروه‌های مختلف سیاسی و جناح‌ها به صورت غیر مستقیم در مسائل سیاسی به تکاپو افتاده‌اند تا بتوانند در نزد مردم مقبولیت کسب کنند. بنابراین رقابت بین جناح‌های سیاسی برای نفوذ در پایگاه‌های اجتماعی وارد شمارش معکوس شده است.


کمتر از شش ماه دیگر تا انتخابات مجلس شورای اسلامی مانده است و بیش از آنکه رقابت بین چپ و راست باشد، رقابت بین طیف‌های مختلف اصولگرایان است، از تندروها تا نواصولگرایان و عقلای و میانه روهای راست گرا، اقوام و ظوایف مختلف است. در این بازه زمانی گروه‌های مختلف سیاسی و جناح‌ها به صورت غیر مستقیم در مسائل سیاسی به تکاپو افتاده‌اند تا بتوانند در نزد مردم مقبولیت کسب کنند. بنابراین رقابت بین جناح‌های سیاسی برای نفوذ در پایگاه‌های اجتماعی وارد شمارش معکوس شده است.
نادر منتظریان، محمد بهرامی، مهدی روشنفکر، علی خرامین، غلام‌محمد زارعی، نستهین مقدم گزینه‌های مطرح رقابت داغ اسفند 1402 است.  با نزدیک‌شدن به انتخابات مجلس در اسفند ۱۴۰۲، صف‌بندی‌ها در شهرستان‌های بویراحمد، دنا و مارگون نه تنها در بین جناح ها و طیف های مختلف سیاسی بلکه در درون طوایف و ایل‌های این سه شهرستان و اردوگاه اصولگرایان مشهودتر و جدی تر شده است و به نظر می‌رسد ارائه لیست واحد در این اردوگاه در این انتخابات بیشتر رؤیا باشد و این شاید فرصت مهمی برای اصلاح‌طلبان شهرستان‌های بویراحمد، دنا و مارگون باشد که دست یک گزینه واحد را بالا ببرند و کار را تمام کنند. هر چند از گوشه و کنار در باره اختلاف نو اصلاح‌طلبان و اصلاح‌طلبان تندرو، میانه‌رو و قدیمی حرف‌های شنیده می‌شود و پایگاه آنها بیش از هر زمان دیگری متزلزل شده است.
از سوی دیگر برخی ناظران سیاسی معتقدند در انتخابات پیش رو و در سطح کشور، دولت هم در قامت نهادی فعال وارد عرصه انتخابات خواهد شد تا بتواند مجلسی هماهنگ با خود را سازماندهی کند. این موضوع زمانی جدی تر شد و مورد انتقاد نمایندگان مجلس قرار گرفت که معاون سیاسی احمد وحیدی در وزارت کشور، با ابلاغ بخشنامه‌ای از استانداران خواسته بود، در همراهی و رفتار با نمایندگان فعلی مجلس شورای اسلامی، محدودیت‌هایی قائل شوند. نمایندگان مجلس در انتقاد به این بخشنامه از تلاش دولت برای «مدیریت» و «مهندسی» انتخابات اسفند روایت می کردند.
اقدامی که در نهایت به برکناری معاون سیاسی وزیر منجر شد اما وزیر کشور با جایگزین‌کردن سردار محمدتقی شاه‌چراغی، نشان داد قرار نیست تغییر چندانی در مسیر سیاست‌های انتخاباتی اش به وجود آورد. حضور برخی وزرای دولت در جلسات انتخاباتی طیف های حامی دولت نیز از دیگر اتفاقاتی بود که بر این ادعا مُهر تایید زد. با توجه به شرایط استان کهگیلویه و بویراحمد بعید به نظر می‌رسد که دولت در استان کهگیلویه و بویراحمد همچنین کاری انجام بدهد. زارعی، روشنفکر، خرامین و منتظریان هر چهار نفر برای سید ابراهیم رئیسی سخنرانی کردند. در صورتی که دولت دخالتی کنند نگرانی زیادی به‌وجود می‌آید، پس از اساس این حرف رد می‌شود.
شورای وحدت اصولگرایان و شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی در استان کهگیلویه و بویراحمد دو جناح اصولگرا در استان کهگیلویه و بویراحمد است که از مدت‌ها پیش عده‌ای از اصولگرایان از آنها جدا شدند و زیر پرچم ندای وحدت قرار گرفتند. که در ادامه در باره چالش‌های که ندای وحدت به رهبری مهدی روشنفکر با آن روبرو هست، مطالبی را بیان خواهیم کرد.
به نظر می‌رسد که اصولگرایان در این دوره به سختی باهم روی یک گزینه واحد در انتخابات مجلس به نظر واحد برسند. هر چند خیلی وقت پیش نادر منتظریان به عنوان گزینه واحد اصولگرایان مطرح شد که صدای مختلف بعضی از اعضای شورای وحدت اصولگرایان با او شنیده شد. ابهت شورای ائتلاف در استان کهگیلویه و بویراحمد به دلیل برخی اختلافات مثل گذشته نیست و زمانی عنان جریان اصولگرایی را به دست گرفته بود که کم کم از آن ابهت فاصله گرفته و برخی رقبای درون جریانی را روبروی خود می‌بیند با این وجود این شورا همچنان یک سر تصمیم گیری و لیست بندی در انتخابات خواهد بود. نادر منتظریان توانسته به خوبی در عرصه انتخاب ظهور و بروز داشته باشد و او در قد و قواره یک نماینده اثرگذار خودش را نشان می‌دهد
شورای ائتلاف نیروهای انقلاب اسلامی شامل احزابی چون جمعیت ایثارگران انقلاب اسلامی، جمعیت رهپویان انقلاب اسلامی، جمعیت جانبازان انقلاب اسلامی، جمعیت وفاداران انقلاب اسلامی، کانون دانشگاهیان ایران اسلامی، حزب توسعه و عدالت ایران اسلامی، می شود که می تواند رقیبی جدی برای شورای وحدت و حتی طیف پایداری ها و شریانی ها در انتخابات شود. 
لیدری این شورا در دست ستار هدایت‌خواه است که تلاش دارد با ایفای نقش میانجی گری و ایجاد وحدت، جریان اصولگرایی را در انتخابات آینده به پیروزی برساند.
ریاست شورای وحدت اصولگرایان در استان کهگیلویه و بویراحمد در دست شیخ صفدر پناهی است. او و ستار هدایت‌خواه رابطه خوبی باهم دارند و هدایت‌خواه برای پناهی احترام قابل وصفی دارد که از اوضاع و احوال آنها در این زمان اطلاعات کافی در دست نیست. پناهی بیشتر سرگرم مدیریت حوزه‌های علمیه استان است و هدایت‌خواه مدیریت آستان قدس رضوی و جبهه فرهنگی را برعهده دارد که مشغله کاری به این دو اجازه نمی‌دهد، همانند گذشته به سامان دادن نیروهای اصولگرا و همفکر خود بپردازند.
نستهین مقدم؛ بعد از اتمام کارش در شهرداری یاسوج در قامت نامزد انتخابات مجلس ظهور و موجی را در فضای سیاسی ایجاد کرد و جوانان بریده از روشنفکر برای او در حال تبلیغ گسترده هستند. مقدم به دلیل ارتباطات گسترده فامیلی مورد توجه بعضی از بزرگان ایل بزرگ تامرادی قرار گرفت و تحرکات مقدم نظر خیلی‌ها را به خوب جلب کرده و ناظران فعل و انفعالات حوزه سیاسی می‌گویند؛ مقدم پدیده انتخابات خواهد بود و ضربات سنگینی بر پیکره جریان روشنفکر وارد خواهد کرد.
پسران شلوغ و پُر جنب و جوش ندای وحدت بازی را در این جریان بهم‌ زده‌اند و اکنون فعالیت‌های گسترده‌ای را برای مقدم آغاز کردند. هر چند تعداد زیادی از آنها به نفع نادر منتظریان و علی خرامین بازی را به دست گرفته‌اند. در آینده در این خصوص تحلیل‌های خواهیم داشت.
کار برای محمد بهرامی آسان‌تر از تمام دوره‌های است که او در صحنه انتخابات حضور داشته است. اصلاح‌طلبان می‌تواند دست بهرامی را بالا ببرند هر چند که بهرامی با چالش و شکاف‌های انتخاباتی زیادی روبرو است که در این خصوص بیشتر صحبت خواهیم کرد.
برخی ناظران سیاسی اعتقاد دارند که گروه‌های نوظهوری همچو ندای وحدت که از نظر گفتمان و خط مشی، فاقد مرام سیاسی هستند و از نظر حفظ و تداوم، قدرت سیاسی خود را از دست رفته می‌دانند با تعجیل در این بازه زمانی منتهی به انتحابات، به شدت تمام با رفتار‌های بعضاً پوپولیستی ابراز وجود می‌کنند و قصد دارند با چنین رویکردی یکباره جبران مافات نمایند! غافل از اینکه پایگاه‌های اجتماعی و صاحب‌نظران در عرصه‌های سیاسی و فرهنگی و رسانه‌ها و آنچه در محتوای ارتباطات در عصر امروز در استان کهگیلویه و بویراحمد هویداست همگی بیانگر آسیب‌شناسی دقیق از گفتار و رفتار شبه سیاست ندای وحدت می‌باشد که عصاره عملکرد آنان فقط در قالب‌ها و حالت‌ها و‌امیدواری‌های ظاهری و صوری تجلی پیدا می‌کنند.
بنابراین در یک نگاه کلی، عموم مردم نیک مطلع هستند که دست اندرکاران این گروه حرف جدیدی برای ارائه به مردم ندارند.
در واقع می‌توان گفت که وقتی آراء و عقاید سیاسی آن‌ها را بررسی می‌کنیم به چند نکته پی می‌بریم که در ادامه اشاره می‌شود:
اول: مهمترین عامل و منشأء این رویداد‌ها و از دست رفتن زمام امور از دست سردار ندای وحدت به مشاوران بی‌تجربه و ناپخته‌ایشان در مسائل سیاسی بر می‌گردد و همچنین بعضی از دفترداران، که فکر می‌کردند علامه دهر هستند و درک صحیحی از بایسته‌های سیاسی و آینده پژوهی دارند.
دوم: تداوم اختلافات و اشتباهات غیرطبیعی عده معدودی از اطرافیان و حامیان دقیقه نودی سردار ندای وحدت که با افکاری بر اساس اوهام و توهم و توطئه، به مرور زمان به وجود آوردند و در نهایت باعث شدند تا در هیچ گفتگوی درون گروهی به تناسب و توازن منافع دست پیدا نکنند و خروجی سیاست آنان شد تعارض منافع و پیچیدگی‌های که در عدم مدیریت درون گروهی ندای وحدت وجود دارد!
سوم: عدم شناخت کافی از مطالبات و خواسته‌های مردم و ضعف آشکار آنان در ارتباطات با مردم، باعث  ریزش هواداران و افت شدید محبوبیت و مقبولیت این گروه شد. بطوری که شهرت و آوازه ندای وحدت نسبت به تبلیغات سال 98 کاهش پیدا کرد و دچار ریزش شدیدی شده و البته رویش‌های هم داشته که هم‌تراز با ریزش نیروها و لیدرهایش نیست. و نکته جالب اینکه که برخی از حامیان دیروز مهدی روشنفکر در تحقیقات میدانی این موارد را با صداقت و صراحت کلام تأیید می‌کنند.
چهارم: نداشتن قدرت تحمل در انتقادات و نتیجه‌گیری در ابهامات، توسط تیم رسانه این گروه، و واکنش‌های نامتعادل و خارج از عرف سیاسی آنان در مقابل منتقدان یا حتی دلسوزان، سبب افزایش بی‌اعتمادی جوانان به کار سیاسی و تشکیلاتی در این جریان شده است. البته این مورد از نظر روانشناسی سیاسی، دو علت دارد:
الف: تیم رسانه ندای وحدت نقاط ضعف آشکاری دارند. که بعضاً آن‌ها تحت نظر اشخاصی هستند که به راحتی هر دستورالعمل غیر متعارفی را برای تخریب روانی و کلامی در تبلیغات و رسانه ان گروه صادر می‌کنند.
ب: بسیاری از منشأء این‌ مسائل بر می‌گردد به فرهنگ سیاسی و عدم سواد رسانه‌ای که بعضی از آنها به شدت علاقه وافری به تخریب شخصیت‌ها دارند.
به عنوان نمونه حتی اگر مفاخر و مشاهیر ایل بزرگ تامرادی هم انتقادی به نحوه عملکرد مهدی روشنفکر به عنوان نماینده مجلس داشته باشند باز هم مورد هجمه این افراد قرار می‌گیرند! نکته خیلی جالب اینکه حتی اگر هم کیشان این تیم در صورت خروج از گروه فضای مجازی ندای وحدت بنا به هر علتی، باز هم از تخریب شخصیت در‌امان نیستند.
از سوی دیگر آنچه در فضای سیاسی امروز در بین عموم مطرح می‌شود، دنبال کردن و پیگیری آن شعار‌های سال 98 گروه ندای وحدت است یا به عبارتی دیگر، علتی که واقعاً افکار امروز را مشغول معلول ان شعار‌های دیروز ندای وحدت کرده آیا چیزی به غیر از تناقض در جهت‌گیری‌ها و انگیزش‌ها و نگرش‌های این گروه است؟! لیست ارسالی به هلدینگ‌های اقتصادی منتسب به مهدی روشنفکر نشانه از واقعیت‌ها و جهت گیری‌های قومی دارد. مشت نمونه خروار.  آیا به غیر از در نظر گرفتن مسائل قومی و‌ فامیلی در این ویژه خواری‌ها، نتیجه‌ای عام المنفعه برای عموم مردم دارد؟
روشنفکر چه برنامه‌ای برای سامان دادن به این وضعیت دارد؟ آیا او موفق می‌شود که اتحاد سال 98 را بین هواداران خود دوباره شکل بدهد؟

ادامه دارد...


کد مطلب: 467628

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/report/467628/چالش-های-بزرگ-روشنفکر-انتخابات-مجلس-شانس-اصلاح-طلبان-اختلاف-اردوگاه-اصولگرایان

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1