کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

کبنا بررسی کرد؛

چرا ملک‌حسینی‌ها نباید وزیر شوند؟

24 شهريور 1401 ساعت 20:42

با وجود این‌که کهگیلویه و بویراحمد از نیروهای انسانی نخبه‌ای برخوردار است، اما بارها دیده شده است که نیروهای نخبه فضای چندانی برای فعالیت ندارند و در مقابل، افرادی که دایره واژگانی آنها به انگشتان دو دست هم نمی‌رسد چند پست‌ مدیریتی را تاکنون تجربه کرده‌اند.  


با وجود این‌که کهگیلویه و بویراحمد از نیروهای انسانی نخبه‌ای برخوردار است، اما بارها دیده شده است که نیروهای نخبه فضای چندانی برای فعالیت ندارند و در مقابل، افرادی که دایره واژگانی آنها به انگشتان دو دست هم نمی‌رسد چند پست‌ مدیریتی را تاکنون تجربه کرده‌اند.
به گزارش کبنا، در یکی از احادیث منتسب به پیامبر چنین آمده است: هر که در ميان چند مسلمان يک نفرشان را رئيس قرار دهد و بداند در ميان آن چند نفر کسي بهتر و لايق‌تر و عالم‌تر به کتاب خدا و سنت نبي‌اش است، به خدا و رسولش و همۀ مسلمانان خيانت کرده است (جامع‌الصغير، ج 1، ص 455).
کهگیلویه و بویراحمد هر چند استانی کم‌برخوردار و توسعه‌نیافته است، اما در حوزه نیروهای انسانی، از وضعیت مطلوبی برخوردار است. در این زمینه، کبنانیوز پیش از این گزارش داده است [برای مطالعه بیشتر اینجا و اینجا کلیک کنید]. اما با این وجود، بسیاری از نخبگان در استان یا منزوی شده و مدیریت نمی‌کنند و یا اینکه حضور در استان‌های دیگر را به کهگیلویه و بویراحمد ترجیح داده‌اند. این در حالی است که یکی از عوامل اصلی توسعه‌نیافتگی در این استان، وجود سوءمدیریت‌هایی است که اغلب ناشی از عدم تخصص و تجربه صاحبان قدرت است.
متأسفانه پست‌های مدیریتی اغلب با ملاک‌ها و شاخص‌های سیاسی توزیع می‌شوند نه بر اساس شایسته‌سالاری. خبر به‌کارگیری بدون ضابطه برخی از نیروهای خدماتی و سپس بخشدار و فرماندار شدن آنها، انتصابات مسأله‌دار و همچنین انتصاب «غیرمرتبط‌ها» بارها در این پایگاه خبری منتشر شده است. افرادی در کهگیلویه و بویراحمد هستند که با وجود اینکه تنها در حوزه «الف» تخصص دارند، اما با استفاده از قدرت صاحبان نفوذ، در مناصب مدیریتی «ب» و «جیم» هم پست می‌گیرند. این در حالی است که بسیاری از نخبگان استان منزوی شده و هیچ حوزه مدیریتی را بر عهده نمی‌گیرند. پاسخ چرایی این وضعیت، تقریباً ساده است؛ نیروهای نخبه کمتر به اربابان قدرت و ثروت وصل هستند. صاحبان نفوذ نیازی به استفاده از نخبگان نمی‌بینند. چرا که نخبگان طرح پرسش می‌کنند، متعهدند و منافع عمومی را به منافع شخصی ترجیح می‌دهند. اما سیاستمداران کسانی را ترجیح می‌دهند که اهل تمرد و سرکشی نباشند. به همین خاطر است که گاهی اوقات می‌بینیم، مدیری علیرغم اینکه دستاورد و عملکرد مطلوبی نیز نداشته است، ارتقاء پیدا می‌کند.
مدیرانی هستند که دایره واژگانی آنها به انگشتان دو دست هم نمی‌رسد، اما سال‌ها در پست‌های مختلف مدیریتی حضور داشته‌اند. از سوی دیگر برخی از سیاسیون هستند که با اینکه پست سیاسی ندارند اما به دلیل قدرتی که دارند در مناصب سیاسی دخالت و اعمال نفوذ می‌کنند. اما در مقابل فردی همچون علی محمد بزرگواری که همتراز آنهاست بعد از کناره‌گیری از قدرت، اعمال نفوذی از او دیده نمی‌شود. در حالی که بسیاری از سیاستمداران قدرت را رها نمی‌کنند. پیامبر اکرم در همین خصوص فرموده است: «حب جاه و مال در قلب نفاق می‌رویاند، همچنان که آب گیاه را». 
فردی همچون پروفسور ملک‌حسینی که می‌توانست وزیر بهداشت شود، یا آیت‌الله ملک‌حسینی که در قد و قامت رئیس یکی از قوه‌هاست، پست مدیریتی ندارند. همچنین امین موسایی که سال‌ها در آلمان حضور داشته است، چرا نباید ریاست یکی از دانشگاه‌های استان بر عهده او باشد؟ چرا دسترنج که الأن رئیس دانشگاه علمی کاربردی استان است، نباید در پست‌های کلان‌تر کشوری ایفای نقش کند؟ همچنین است سید ضیاء هاشمی که روزی معاون وزیر بود اما توانایی وزارت را نیز داشت.
به گواه تمام عالمان علوم پزشکی، پروفسور ملک حسینی پدر پیوند کبد جهان است. نگاهی به رزومه علمی دکتر دسترنج، همه عالمان، فرزانگان و فرهیختگان به احترامش پرچم بالا خواهند آورد و مراجعِ با صلاحیتِ حرفه‌ای، علمی و دانشگاهی بین المللی، او را در ردیف اول دانشمندان برتر جهان می‌دانند. چرا نباید مجسمه این نخبگان استان تا زمانی که زنده هستند در ورودی‌های شهرهای این استان نصب شوند؟ شاید سال‌ها طول بکشد تا چنین نخبگان و سرمایه‌هایی تحویل جامعه داده شود. مگر چقدر باید هزینه کرد تا دانشمندانی که جزو 2 درصد دانشمندان برتر جهان هستند تربیت کرد؟ چرا قدر این سرمایه‌ها دانسته نمی‌شود؟ 
با وجود چنین نیروهای انسانی‌ای که تنها به چند نفر از آنها اشاره شد، برخی از پست‌های مهم مدیریتی در کهگیلویه و بویراحمد در دست کسانی است که از تخصص لازم و کافی برخوردار نیستند. به عنوان مثال، در یکی از ادارات کل کهگیلویه و بویراحمد، آنقدر انحراف و سوئ‌مدیریت رخ داده است که علیرغم گسیل تعدادی بازرس به آن اداره، معاون وزیر نیز چند بار به استان آمده است. اما با این وجود هنوز مدیرکل در پست خود حضور دارد و جوابگو نیست.
آیت‌الله ملک حسینی روزی گفته بود: "انسانِ آباد است که منطقه و سرزمین را آباد کنند."، در واقع، در حضور چنین انسان‌هایی است که می‌توان دل در گرو توسعه داشت.
گفتنی است همان‌طور که از سایر سرمایه‌ها همچون سرمایه‌های محیطی، فیزیکی و زیست‌محیطی محافظت می‌کنیم، باید از این سرمایه‌های انسانی نیز مراقبت شود. چرا که نیروهای انسانی نخبه علاوه بر توانایی مدیریتی، از سرمایه‌های نمادین هر جامعه هستند که می‌توانند در جوانب مختلف توسعه تأثیرگذار باشند. 
در پایان، بر اساس روایت رسول اکرم (ص) و نظر مقام معظم رهبری مبنی بر اینکه «اگر توان مدیریتی ندارید، مسئولیت نپذیرید» پیشنهاد می‌دهیم هر کسی که نمی‌تواند مدیریت کند، تقوا پیشه کرده و جایگاهش را به افراد توانمند بدهد تا از این ظرفیت‌های موجود بیشترین استفاده شود. از دولت نیز انتظار می‌رود به این نیروهای نخبه توجه نموده و از ظرفیت آنها بیشترین استفاده را کند و همچنین مدیران ضعیف استان را برکنار و نیروهای نخبه را جایگزین آنها نماید تا کهگیلویه و بویراحمد بتواند گامی به سمت توسعه بردارد. 


کد مطلب: 452491

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/report/452491/چرا-ملک-حسینی-ها-نباید-وزیر-شوند

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1