کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

کبنا گزارش می‌دهد

از شعار تا عمل؛ اداره‌کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد گرفتار بی‌برنامه‌گی و سوءمدیریت / غارت گیاهان دارویی و خوراکی در چهارراه‌های یاسوج

5 فروردين 1403 ساعت 3:47

 همزمان با فصل بهار و ایام نوروز بازار فروش گیاهان دارویی در چهارراه‌های شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد داغ شد و در سایه غفلت و بی‌تدبیر مدیران منابع طبیعی به غارت می‌رود. منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد در سالی که گذشت عملکرد قابل قبولی در جذب اعتبار، سرمایه‌گذار و... نداشت.


 همزمان با فصل بهار و ایام نوروز بازار فروش گیاهان دارویی در چهارراه‌های شهر یاسوج مرکز استان کهگیلویه و بویراحمد داغ شد و در سایه غفلت و بی‌تدبیر مدیران منابع طبیعی به غارت می‌رود. منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد در سالی که گذشت عملکرد قابل قبولی در جذب اعتبار، سرمایه‌گذار و... نداشت.
 اداره‌کل منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد به مدیریت سعید جاویدبخت در مهار آفت بلوط بسیار ضعیف عملکرد به‌گونه‌ای که بخشی زیادی از جنگل‌های استان از بین رفت.
 ارزش مادی اکولوژیکی هر درخت بلوط ۵۰ تا ۱۰۰ساله حدود ۲۰۰ هزار دلار (یعنی مبلغی معادل بیش از ۲ میلیارد تومان) است؛ اما برخی افراد سودجو این‌گونه‌های ارزشمند را برای کسب درآمدی اندک قطع می‌کنند، این درحالی است که مسئولان منابع‌طبیعی کهگیلویه و بویراحمد هر روز از کشف و ضبط قاچاق چوب و زغال خبر می‌دهند که دلیل بر سهل‌انگاری و ناتوانی آنها در محافظت از منابع طبیعی است.
از سوی دیگر بخش عمده‌ای از بذرهای تولید شده در جنگل‌های بلوط کهگیلویه و بویراحمد به مصرف انسان و دام می‌رسد موضوعی که ادامه حیات ارزشمندترین گونه گیاهی این استان را تهدید می‌کند.
 در سال‌های گذشته آفت به جان جنگل‌های استان کهگیلویه و بویراحمد افتاد که کاری از دست مدیران منابع طبیعی برنیامد، و برای مهار آفت بلوط محلول بی تی استفاده کردند؛ اما به نظر کارشناسان این راه‌حل منطقی نبود و هم اینک هم در حال پایش جنگل هستند تا در صورت لزوم از بی تی استفاده کنند.
 حتی محلول‌پاشی را در فصل‌های گرم سال انجام دادند و همه چیز جلوی دوربین و فیلم بود. 
در عید سال گذشته گیاهان دارویی و خوراکی در استان کهگیلویه و بویراحمد در سایه سوءمدیریت به غارت رفت و امسال هم شاهد همین نابسامانی در بازار گیاهان دارویی هستیم.
هنوز که هنوز است و باوجودی‌که یک سال از عمر مدیریت سعید جاویدبخت می‌گذرد، مدیرکل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد اعلام می‌کند که کمبود جنگلبان داریم درحالی‌که در طول مدیریتش می‌توانست برای جذب جوانان بیکار استان کهگیلویه و بویراحمد اقدام کند.
 هر چند که دور از انتظار نیست نبود مجوز برای جذب نیرو را بهانه کند؛ اما منابع طبیعی و جنگل استان بدون تردید رها شده است. 
سعید جاوید بخت ابراز کرده که این استان با وجود بیش از یک میلیون هکتار جنگل و دارای بودن بالای ۴۰ درصد انواع گیاهان کوهی و خطرات و آفت‌های جدی فراروی این سرمایه ارزشمند ملی اما به‌شدت با کمبود جنگلبان مواجه است.
 وی در نشست خبری که روزهای پایانی سال برگزار کرده بود، گفته بود که استان کهگیلویه و بویراحمد با ۱.۲هکتار دارای یکی از بالاترین سرانه جنگلی کشور است و باتوجه‌به کم‌بودن شمار قربانیان منابع طبیعی نسبت به ظرفیت‌های موجود نیاز است همه گردشگران مشاهدات خود در خصوص تعرض به منابع طبیعی را از طریق ۱۵۰۴ به نیروهای حفاظتی گزارش کنند؛ اما آیا این روش به‌خوبی پاسخ می‌دهد.
 کوره‌های زغال و قاچاق چوب درد بی‌درمان دیگری است که هیچ کاری انجام ندادند و در راستای کاهش آن فرهنگ‌سازی انجام نشده است.
 البته اگر ارتباط مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری کهگیلویه و بویراحمد با رسانه‌ها بیشتر بود می‌شد امید به گسترش فرهنگ‌سازی بین مردم داشت.
 جریمه‌های پیش‌بینی‌شده برای قطع درختان جنگلی بازدارندگی قابل‌قبولی ندارد. برخی از گونه‌های خوراکی و دارویی کهگیلویه و بویراحمد بر اثر برداشت بی‌رویه در حال انقراض هستند، بوته‌چینی گیاهان دارویی مختلف به‌ویژه بن سرخ، بیلهر، آنغوزه، باریجه، کلوس و سایر گونه‌ها جرم است.

متخلفان برداشت، حمل و فروش بدون مجوز گیاهان دارویی و خوراکی در کهگیلویه و بویراحمد به ازای هر بوته یک میلیون و ۲۰۰ هزار ریال جریمه می‌شوند؛ به نظر می‌رسد این تنها یک شعار است.
 این در حالی است که در استان‌های دیگر مدیریت بهتری روی گیاهان دارویی و خوراکی انجام می‌شود و برای نمونه مدیرکل منابع طبیعی و آبخیزداری خراسان جنوبی گفت: افراد محلی می‌توانند گیاه "کما" (بیلهر) را برای مصرف خوراکی خود برداشت کنند؛ ولی عرضه آن در سطح بازار ممنوع است.
 علیرضا نصرآبادی افزود: برداشت کما به‌اندازه مصرف خانوار سه تا پنج کیلوگرم مجاز بوده و برداشت به‌منظور بهره‌وری اقتصادی ممنوع است.
 وی عنوان کرد: این گیاه در اثر خشکسالی دو دهه اخیر در معرض نابودی قرار گرفته و برداشت آن از مراتع استان تحت کنترل و نظارت است. 
همچنین باتوجه‌به تأکیدات مقام معظم رهبری در خصوص کاشت یک میلیارد درخت، اداره کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد تاکنون عملکرد خوبی نداشته است و اخیراً هم دست به دامان ادارات دیگر برای این امر مهم شده است.
 اداره‌کل منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد در یک برنامه اشتباهی؛ در گچساران درخت اکالیپتوس کاشته شده که آب زیادی مصرف می‌کند و حتی آن مکان محل چرای دام است به‌زودی این درختچه‌ها خشک و از بین می‌رود و این برنامه غلطی است.
در منطقه سرآبیز گچساران تعداد زیادی درخت از بین رفت و البته با قضیه این درخت‌ها مخالفت و حتی مهندس باقری فرد برکنار شد؛ اما با بی‌‌توجهی مدیرکل منابع استان کهگیلویه و بویراحمد مواجه شدند.
از این مسائل که بگذریم، نگاه سیاسی و طایفه‌ای در منابع طبیعی استان کهگیلویه و بویراحمد حاکم است و با بهانه‌جویی فوری با کارکنان برخورد می‌شود.
 هفته منابع طبیعی در استان کهگیلویه و بویراحمد حتی یک نفر خوشحال نبود و برنامه‌ای وجود نداشت و همه دل‌نگران بودند.
کبنانیوز آمادگی درج پاسخ مسئولان منابع طبیعی کهگیلویه و بویراحمد را دارد.


کد مطلب: 474088

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/report/474088/شعار-عمل-اداره-کل-منابع-طبیعی-کهگیلویه-بویراحمد-گرفتار-بی-برنامه-گی-سوءمدیریت-غارت-گیاهان-دارویی-خوراکی-چهارراه-های-یاسوج

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1