کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

کبنا بررسی کرد؛

تعارض منافع در معاونت غذا و داروی کهگیلویه و بویراحمد؛ از کمبود دارو تا عدم عدالت توزیعی / احتمال شکل‌گیری مافیای دارو در استان!

6 ارديبهشت 1401 ساعت 18:27

از پیامدهای تعارض منافع در معاونت غذا و دارو این است که گفته می‌شود برخی از مسئولین معاونت غذا و دارو در کهگیلویه و بویراحمد، شعبه شرکت‌های دارویی در استان کهگیلویه و بویراحمد تأسیس کرده‌اند.


از پیامدهای تعارض منافع در معاونت غذا و دارو این است که گفته می‌شود برخی از مسئولین معاونت غذا و دارو در کهگیلویه و بویراحمد، شعبه شرکت‌های دارویی در استان کهگیلویه و بویراحمد تأسیس کرده‌اند.
به گزارش کبنا، امروزه یکی از مهمترین نیازهای انسان مدرن، نیاز به تأمین دارو و به طور کلی توجه به حوزه سلامت و درمان است. کهگیلویه و بویراحمد نیز که در حوزه‌های مختلف توسعه، در ردیف استان‌های کمتر‌توسعه‌یافته کشور است، از مشکلات بسیار اساسی در حوزه تأمین دارو رنج می‌برد.
معاونت غذا و دارو که از وظایف اساسی آن نظارت بر بازار به منظور کنترل قيمت‌ها و تأمين ضرورت‌هاي دارويی، بازرسي از مؤسسات توليد دارو و فرآورده هاي دارويي، صدور پروانه ایجاد داروخانه و مواردی دیگر است، از اهمیتی اساسی در زیرساخت سلامت در هر استان برخوردار است. چرا که اگر تعداد تخت‌های بیمارستانی نیز به تعداد کافی در هر استان وجود داشته باشد، در صورت عدم تأمین داروی مورد نیاز، نمی‌توان گفت که آن استان از نظر وضعیت سلامت توسعه یافته است.
بنابراین مدیریت این معاونت از اهمیت خاصی برخوردار است. فردی که مدیریت این معاونت مهم را بر عهده دارد نباید خود صاحب منافع باشد. رئیس این سازمان نباید خود صاحب داروخانه باشد. از ویژگی‌های مهم این شخص، استقلال منافع است. اما شنیده شده است که رئیس فعلی معاونت غذا و داروی کهگیلویه و بویراحمد، علاوه بر اینکه خود صاحب داروخانه در سطح شهر است، در همین مدتی که مسئولیت داشته است، داروخانه‌اش به شبانه‌روزی تبدیل شده است.
 یکی دیگر از موضوعات مهم که در حوزه کاری این معاونت قرار دارد، تأمین دارو است. اما گزارش‌ها نشان می‌دهد در برخی از داروها در کهگیلویه و بویراحمد کمبود وجود دارد؛ کمبود دارو شامل سرم تزریقی، سرم شست‌وشو و سایر داروها و برخی از داروهای بیمارستانی مثل ب- کمپلکس، کتورولاک و ... می‌شود.
رئیس این معاونت باید این توانایی را داشته باشد که همیشه داروها به عدالت در بین داروخانه ها توزیع شود. اگر او خود صاحب داروخانه باشد، این ابهام پیش می‌آید که ممکن است که توجه ویژه‌تری به داروخانه خود دارد، همین تعارض منافع می‌تواند ضربات اساسی به حوزه تأمین دارو و عدالت دارویی بزند.
یکی دیگر از موضوعات مهم که تبدیل به چالشی برای افکار عمومی شده، این است که گفته می‌شود برخی از مسئولین این معاونت، شعبه شرکت‌های دارویی در استان کهگیلویه و بویراحمد تأسیس کرده‌اند. یا گفته می‌شود شعبه یکی از شرکت‌های دارویی را نزدیکان یکی از مدیران سازمان غذا و دارو در استان تأسیس کرده است. در همین راستا گفته می‌شود یکی از دکترهایی که خود داروخانه دارد، پدرش خانمش با یک شرکت دارویی صحبت کرده و نمایندگی‌اش را در استان راه‌اندازی کرده است. این رفتارها هر چند شاید در حال حاضر آسیب آنچنانی به وضعیت تأمین دارو نزند، اما بیم آن می‌رود در آینده‌ای نزدیک، اندک‌اندک بستر برای شکل‌گیری مافیای تأمین و توزیع دارو در کهگیلویه و بویراحمد فراهم شود. آن زمان است که باید ترسید؛ چرا که سلامت مردم ابداً مقوله‌ای نیست که بتوان به سادگی از کنار آن عبور کرد. بنابراین ضروری است که از همین حالا تمام روزنه‌ها و مسیرهایی که ممکن است موجب شکل‌گیری و گسترش مافیای دارو در کهگیلویه و بویراحمد شود را بست. از این رو، دستگاه‌های نظارتی باید هوشیار باشند که سلامت مردم در گرو منفعت عده‌ای خاص قرار نگیرد.
البته پیامدهای تعارض منافعی که ذکر آن رفت، از هم‌اکنون در کهگیلویه و بویراحمد دیده می‌شود. در برخی از شهرهای استان، دیده شده است بعضی از داروخانه‌ها با کمترین تنوع دارویی، که به‌نوعی بی‌احترامی به بیماران و شهروندان است، به دلیل حمایت‌های همه‌جانبه غذا و دارو، بر خلاف مقررات، شعبه دوم را نیز افتتاح کرده‌اند، اما تعزیرات با این اقداماتِ خلاف مقررات، برخورد کرده است. گفتنی است که حتی شکل ظاهری داروخانه نیز مناسب و مطلوب نیست. این در حالی است که برخی از داروخانه‌ها با بیشترین تنوع و کیفیت دارویی و با شکل ظاهری بسیار مناسب‌تر، به دلیل اینکه قدرت و نفوذ چندانی ندارند، با انواع مشکلات و پرونده‌سازی‌ها روبه‌رو می‌شوند.
همین امور است که ضرورت اصلاح در مدیریت این معاونت را دوچندان می‌کند. از غلام‌نژاد رئیس دانشگاه علوم پزشکی یاسوج انتظار می‌رود هر چه سریع‌تر به این معاونت سر و سامانی اساسی دهد. با توجه به تغییر و تحولاتی که در چند مدت اخیر در این دانشگاه به وجود آمده است، کمترین انتظار افکار عمومی از ریاست دانشگاه، پیگیری همین رویکرد اصلاحی در خصوص معاونت غذا و داروی کهگیلویه و بویراحمد است.


کد مطلب: 447372

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/report/447372/تعارض-منافع-معاونت-غذا-داروی-کهگیلویه-بویراحمد-کمبود-دارو-عدم-عدالت-توزیعی-احتمال-شکل-گیری-مافیای-استان

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1