تراژدی تلخ کهگیلویه و بویراحمد
24 خرداد 1394 ساعت 9:39
اکبر جهانفکر
به نام خالق اقالیم گوهر و هنر
بستی میان به خدمت مردم ز روی مهر
زان رو که لوح سینه ات از کینه پاک بود
گفته هایت چون نغمه شادی بخش امید
اندیشه ات چو مهر فلک تابناک بود
در این نامه سرگشاده و سرشار از تاًمل و تفکر، با تقدیم این ابیات، سفره دل یک جوان کهگیلویه و بویراحمدی باز می شود؛ تا بی تکلّف در این خوان گسترده مزین به انواع دردها و شادی ها، داشته ها و نداشته ها، رازها و سازها، سامان و نابه سامانی ها، امیدها و ناامیدی ها، تدبیرها و بی تدبیری ها و هزاران سخن دیگر در مقام میزبان با ابرمرد تدبیر و امید ایران اسلامی حضرت حجه الاسلام و المسلمین جناب آقای دکتر روحانی به گفت و گو بنشیند.
در این ضیافت سرشار از صمیمیت به نمایندگی از مردمان دریادل استان، حرف های بیشمار و حدیث های بسیار برای دردل کردن و چه بسا چاره و تدبیری اندیشیدن، وجود دارد که در ذیل، حضرتعالی و خوانندگان گرامی را دعوت به خواندن با تاًمّل و نیوش این مطلب از جان دل می نماییم.
استان کهگیلویه و بویراحمد سرزمین آب و آینه و آبشاران، بهشت گمشده گردشگران، آرزوی ناشناخته صنعت گران، رؤیای دیرین سرمایه گذاران، سرزمین بلوط های نقره فام، دیار دنای سرفراز که در خشت خشت آن بناهای تاریخی، از بلاد شاهپور تا تل خسرو، از باشت تا تمدن الیمایی در بهمئی، از چشمه بلقیس چرام تا مارون، گهواره تمدن، سرگذشت مردمانی را حکایت می کند که با تمدنی افزون بر هفت ۱۰۰۰سال، میان شجاعت و سخاوت مردمانش فاصله ای نیست. در این دیار سربلند بیرق آریوبرزن بر چکاد قله های دفاع از نام و ناموس، مرام و قاموس ایرانی بر شاخه های باد در اهتزاز است. این استان به ظاهر کوچک، سرزمین بزرگی هاست.
در کهگیلویه و بویراحمد دستان هنرمند مردان و زنان، شباهنگ قالی، گبه، گلیم، قالیچه، گچمه جاجیم، جاقرآنی و... را با ذوق عشیره ای و شوق سازندگی، به زیبایی می نوازد. هنر در میان مردمان این دیار با برداشت های شیوایی از فرهنگ، زندگی، محیط اجتماعی و گشاده دستی طبیعت هزاررنگ، رنگی ماندگار و سبکی بدیع به خود گرفته است. بدیهی است که صنایع دستی عامل ارزش ها، شاخص ها و نمادهای قومی و محلی است که کهگیلویه و بویراحمدی ها هویت و نمادهای خویش را در قالب چنین هنری تعریف می کنند که در ایران اسلامی صاحب سبک منحصربه فردی هستند.
آبشارهای متعدد(سرزمین هزارآبشار)، دریاچه های زیبا، چشمه های فراوان، جنگل های انبوه کوهستان های دل انگیز و اکوتوریسم بی نظیر کهکیلویه و بویراحمد، بزرگ ترین و وسیع ترین منطقه گردشگری در جنوب کشور را نوید می دهند. منابع گردشگری طبیعی، تفرجگاه های تاریخی، فرهنگی و انواع منابع بی بدیل گردشگری استان هر جهانگرد و گردشگری را به عبور از دهلیزهای تاریخی استان و سفربه طبیعت، فرهنگ، تمدن و تاریخ این دیار فرا می خواند. علاوه بر پتانسیل های تاریخی جغرافیایی، طبیعی، فرهنگی و... مردم استان، مسافران و گردشگران، غبار دل خویش را با آب معرفت بیش از ۲۹۶ بقاع متبرکه، امام زادگان و اولیاء الهی شست و شو می دهند. منابع گردشگری، استان را مقصد زائران و گردشگران مختلفی از ایران، کشورهای عربی، اروپا و آسیای شرقی و دیگر نقاط دنیا نموده است.
جناب دکتر روحانی، علمدار توسعه ایران اسلامی!
بر بلندای گردنه بیژن در شهر حماسه آفرینان سی و سخت، می توان به تماشای شهر و باغات سی سخت و چهارقله ی قزل قلعه، قاش مستان، مورگل و برج آسمانی نشست و از انبوه دل آرایی لذت برد و به یاد عظمت پروردگار سربه جیب تفکر فرو.
گچساران، قشلاق گردشگران، همان جاییست که شعله های رقصان نفت و گاز غنی و وجود بقعه متبرکه خواهر امام رضا(ع) حضرت بی بی حکیمه(س) جان را جلا بخشیده و میعادگاه قبیله زیارت است. استان کهگیلویه و بویراحمد با عنایت به پتانسیل های عظیم و بالقوه، ۱۴ منطقه نمونه گردشگری، وجود دنا (بلند ترین قله زاگرس مشهور به آلپ ایران) مهم ترین دخایر ژنی و داروخیز کشور در دنا (داروخانه گیاه کشور)، وضعیت خاص توپوگرافی به ویژه قله های رفیع دنا، بافت صنعتی و بعضاً پلکانی برخی از روستاها نظیر کوخدان و کَریَک (ماسوله ای در جنوب)، مکان های معنوی بسیار اعم از مقابر متبرک و مشاهد شریف، ۵۸۰ اثر ماندگار میراث تاریخی و مردمان مهمان نواز که در مهمان نوازی شهره آفاقند؛ مساعدترین استان کشور برای امر سرمایه گذاری در صنایع گردشگری است.
استفاده از عنصر «اعتماد» به ویژه امنیت سرمایه گذاری، گردشگری و سیاحت و زیارت در استان از مهم ترین شاخصه های زیرساختی برای رشد و توسعه پایدار این دیار می باشد. در استان انواع امنیت اعم از اجتماعی، سیاسی، اقتصادی و... یکی از امن ترین استان های کشور برای امر سرمایه گذاری در انواع صنایع پررونق را رقم زده است.
سکاندار سفینه دولت جمهوری اسلامی ایران!
هر چند در این استان زیبایی ها موج می زند، مهتاب می تراود و شبتاب می درخشد. هر چند صدای چکاچک شاخ پازن دنا، ترانه خوانی کبکان مست کبگیان و غزل خوانی بلبل های دشت شلالدون چشم هر بیننده ای را مسحور و دل هر رهگذری را بیدل می نماید ؛ اما «تراژدی تلخ توسعه نیافتگی» رخ های مردمان این دیار را زرد، دل های شیرمردان را پردرد و امید را در چشم کودکان به نگاهی سرد مبدل ساخته است. حضرتعالی خوب به یاد می آورید که در شعارهای انتخاباتی زیبایتان چاره مشکلات را در تدبیر و امید به فریاد نشستید و با طمأنینه و آرامش در سکوتی پرفریاد، فرمودید: «هم چرخ زندگی مردم باید بچرخد؛ هم چرخ سانتریفیوژها»
خوب به یاد دارم که در پاسخ به خبرنگاری با لبخندی ملیح نشان و پاسخ دادید: «این کلید، کلید حل مشکلات مردم است »
جناب حجت الاسلام والمسلمین روحانی!
ما به شما اعتماد کردیم؛ به تدبیر نشستیم و رأی دادیم، درخت بی برامید دوباره به شکوفه نشست و امید در آشیانه دل مأوا گزید. اکنون پس از یک سال و اندی که از دوران صدارت حضرتعالی در پاستور می گذرد حرف های بسیاری برای گفتن داریم.
ما با داشتن فرزندان سترگی چون مرحوم جنّت مکان حضرت آیت الله العظمی سیدکرامت الله ملک حسینی (کثّراللهُ اَمثالَهم)، حضرت آیت الله سیدشرف الدین ملک حسینی (دامه برکاته)، دکتر امین الله نیک اقبالی دکتر سیدعلی ملک حسینی، دکتر غلام رضا تاجگردون، دکتر علی مندنی پور، مهندس خداداد غریب پور، دکتر محمد علی وکیلی، دکتر رادمنش و ... هزاران نخبه دیگر در عرصه سیاسی، اقتصادی، فرهنگی، اجتماعی و... که همه سرآمدان نوع تخصص و فعالیت خویش در سطح ملی و حتی بین المللی هستند. مفتخریم که بدون شک این نخبگان همه و همه سرمایه های گران بهای این نظام هستند.
رییس جمهور محبوب! همواره جای بسی سوال است که فرزندان مستعد این آب و خاک در سهم بندی انتخاب و انتصاب های کلان مدیریتی و مسئولیت های ملی هرگز بر کرسی شایسته خود تکیه نزدهاند!
مگر ما به دینی عشق نمی ورزیم که در آن سید قریشی را بر سیاه حبشی هیچ فخری نیست!؟ اگر مقیاس سنجش، تخصص، تعهد، وفاداری به نظام، کاردانی و خلاقیت در مدیریت است که باید مغرورانه عرض نمایم: «آزموده را دوباره آزمودن خطاست.» ما امید داشتیم که دال دنا دیگر دال درد نباشد اما وا اَسفا و فریادا. هر چند به برکت نظام مقدس جمهوری اسلامی زیرساخت های توسعه در این استان ساخته شد و مردم از جاده و آب و گاز و... برخوردار شدند اما؛ ما انتظارات به جا و بسیاری داریم که هر یک از آنها در جای خود نیاز به آسیب شناسی، کالبدشکافی، بهبود رویکردها و سیر به سوی رشد، توسعه و تعالی دارد.
جناب دکتر روحانی! استان ما ثروت مندترین استان اما مردمان ما عاق از ثروت هستند. در این دیار جوانان ما نامشان بیکاری و نانشان بی هویتی است. در اینجا جوانی زیر بار حرمان ها و اندوه ها گم شده است. وجود خیل جوانان تحصیل کرده، پرانرژی و فعال در صف طویل بیکاری ضربه اساسی به رشد و توسعه استان و بالطبع ایران اسلامی وارد می نماید .با نگاهی گذرا به آمار و نرخ بیکاری این خطه، جای پاسخ و تاٌمل با تدبیر را به حضرتعالی میسپاریم !!!
کودکان ما به جای بازی های کودکانه در پارک ها، خیابان ها و میادین شهر سرگرم به تمرین شغل های کاذب و ممارست آسیب های اجتماعی هستند.
امروزه حاشیه نشینی در استان از مشکلات حوزه آسیب شناختی و بروز برخی نابهنجاری ها حکایت دارد. در استان به تناسب قواره رشد جمعیت شهری، امکانات رفاهی، فرهنگی گردشگری و... ایجاد نشده است و هنوز در بسیاری از شاخص های توسعه در رده استان های آخر قرار داریم و در اکثر شاخص های توسعه شاهد افت فاحش بوده ایم که نگران کننده و تاسف آور است.
علمدار دولت تدبیر و امید! این رتبه نازل برای چنین مردمان دارایی، آیا شایسته است؟! بنابراین میطلبد همدل با مردمان ما، حضرتعالی و دولت مردان محترم آستین همت را بالا زده و با القای امیدواری به سوی روزهای روشن و افق های بلند گام برداشت.
برادر معزز جناب آقای دکتر روحانی! مردمان ما دردمند دردهای بیشماری در عرصه فرهنگی هستند. شاعران شعرهایشان خالی از لطف، نقاشان، نقش های رنگارنگ خویش را بی رنگ می دانند. مجسمه سازان دیگر تندیس های خود را با ذوق نمی آرایند. خطاطان خطوط کج و معوج را بر خط های راست به عاریه گرفته اند. جوهر کلک نویسندگان در بهار به بهاره نویسی جوهرافشانی نمی کند و هزاران هنر این عاشقان هنرور دلی و دستی به هنر ندارند. اکنون اگر حضرتعالی قدم رنجه در قدم گاه استان گذاشتید استدعای گوشی سرشار از هنر داریم تا از قلم لطافت ببارد و از هنر نیز فروغ.
جناب آقای روحانی! کشت توسعه انسان آفت زده است. این کشتزار، نیازمند مردی از جنس مردم می باشد که با نیروهای متخصص و بازوانی قوی در تجزیه و تحلیل مسائل، آفت ها را آسیب شناسی نموده و با تحلیل و تفسیر دردها، با تدبیر هنرمندانه خویش به رتق و فتق امور مختلف این مرز و بوم بپردازد.
جناب ریاست محترم جمهوری اسلامی ایران!
استان ما از سرمایه غنی نیروی انسانی با تحصیلات بالا برخود می بالد و یقیناً منابع انسانی بهائی گرانقدرتر از نفت و دیگر منابع دارد. بنابراین در عرصه آینده که عصر خرد و اندیشه است این وادی با چنین پشتوانه ای حرف اول را خواهد زد. با این استدلال که تعداد نخبگان علمی ما صد برابر شده و نقش های کلیدی مسئولیتی بی شماری را در سطوح میانی کشور بر عهده دارند. امروزه چهره های متخصص و پزشکان کلان شهرها، بیش از دو ۱۰۰۰ نفر از چهره های فعال، علمی و نخبه استان در عرصه های اجرایی تهران بزرگ حضور پررنگ داشته و درصد غالبی از چهره های برجسته در حوزه های اداری، اقتصادی و قضایی استان فارس و برخی از استان های جنوبی کشور از دیگر افتخارات ماست که نشان گر ژن قوی قوم لر می باشد که ان شاءالله با تشریک مساعی فرزندان نخبه این قوم و در سایه سار بلند همتی و دست در دست هم به مهر در آبادانی میهن خود خواهند کوشید. فارغ از تعصبات قومی و قبیله ای و مذموم شمردن آن، در عرصه های کلان مدیریتی ایران اسلامی، با عنایت به داشته هایمان و با توجه به شاخص های علمی، توانمندی و تعهد، سهم بچه های استان کهگیلویه و بویراحمد بایستی مشخص شود. استان ما به لحاظ دارا بودن توانایی های فکری و علمی، سرمایه داری است که به هیچ وجه صفت شوم محرومیت برازنده این موصوف سترگ نیست. ما بر این باوریم که در کهکیلویه و بویراحمد باید شرایط با التفات به سرمایه های انسانی و طبیعی در مسیر تحول و در روند توسعه باشد.
ریاست محترم قوه مجریه ! رشد و حرکت لاک پشتی توسعه دیگر ما را ارضاء نمی کند . ما انتظار و توقع رشدی پرشتاب را داریم. باید سرمایه ها را شناسایی کرده و محدودیت ها را زدود. پیشینه قوم لُر به ویژه استان ما در تاریخ ایران خدمت به وطن و مبارزه با روس ها، انگلیسی ها، مغولان، تیموریان، نظام پهلوی و... مشخص است. قوم لر تنها قومی است که همیشه تاریخ در خدمت وطن، جانفشانی کرده و بدون هیچ گونه واگرایی حماسه ساز بوده است.
ساربان کاروان ایران اسلامی!
جَرَس ها را به صدا درمی آوریم و نگر حضرتعالی را به شنیدن خلاصه پاره ای از مشکلات استان دعوت می نماییم.
مهم ترین مشکلات استان در دو بخش عمده خلاصه می شود که عبارتند از:
الف): مشکلات اقتصادی:
۱- نابرابری استان با استان های دیگر در امر سرمایه گذاری، مهم ترین چالش فراروی اقتصاد استان
۲- نبود توسعه صنایع تکمیلی و تبدیلی مرتبط با پتانسیل های استان به ویژه در صنعت نفت (مقام دوم تولید نفت در کشور پس از خوزستان)
۳- نبود و یا نقصان زیرساخت های توسعه نظیر منابع اعتباری، شبکه ریلی، نرخ بالای تسهیلات، مهار آبهای سطحی، حمل و نقل زمینی و هوایی، شبکه تأمین انرژی و هیدروکربن ها.
۴- سطح نازل درآمد مردم به لحاظ توسعه نیافتگی مشاغل سنتی (کشاورزی و دامداری)
۵- نرخ بالای شاخص های توسعه نیافتگی و کسب رکود در پایین ترین رده ها براساس شاخص های توسعه
۶- نبود و یا کمبود زیرساخت های صادرات و واردات
۷- توسعه نیافتگی امور بازرگانی با وجود کالاهایی با مزیت صادراتی
۸- مشکلات صنعت آب استان در بخش صادرات به ویژه معضل حمل و نقل هر چند در این زمینه کارهای خوبی انجام گرفته است.
۹- راکد و یا نیمه فعال بودن کارخانه ها و کارگاه ها در شهرک های صنعتی استان (به دلایل مشکلات نقدینگی)
۱۰- نبود حمایت همه جانبه از بخش خصوصی در راستای اصل ۴۴ قانون اساسی
۱۱- بروکراسی های دست پاگیر در بخش اقتصاد
۱۲- نبود نگاه سخاوت مندانه در اصلاحات اقتصادی از جمله بخشش جرایم بانکی، معافیت مالیاتی، پرداخت به موقع یارانه به بخش صنعت، استمهال دیون آن دسته از سرمایه گذارانی که بی تقصیر دچار مشکل شده اند و...
ب) مشکلات اجتماعی و فرهنگی:
۱- پایین بودن روحیه تحمل منتقد
۲- تاکید زیاد بر موقعیت های فردی در مقابل موقعیت های گروهی
۳- نقد افراد به جای نقد برنامه ها
۴- نبود بودجه کافی در بخش فرهنگ که زیر اساس توسعه هر دیاری است.
۵- سیاست زدگی و وجود جریانات شبه سیاسی (به تعبیر مقام معظم رهبری) که منجربه حذف نخبگان و یا دلسرد شدن آنان می شود.
۶- نبود اتفاق نظر در مسائل اساسی استان و وجود نگاه نا متعارف سرد سیری و گرمسیری در کهگیلویه و بویر احمد
۷- نگرش سیاه و سفید به مسائل مختلف و...
رییس جمهور مهرآیین!
مردم ما به تلاش و اهتمام دپیلمات های کشورمان، رشد انرژی هسته ای، گردش به سامان چرخ سانتریفوژها مسرور، لکن در گردش چرخ زندگی، سردرگم، نابسامان، مغموم و انگشت حیرت به دندان گزیده اند.در کهگیلویه و بویراحمد سناریوی نبود صنعت قوی، نبود کارآفرین امیدوار، نبود صنایع تولیدی تکمیلی و تبدیلی و...، تعطیلی نسبی در صنعت، نبود حمایت همه جانبه از کشاورز، دامدار، صنعت گر و...، کمبود سرکشی مدیران کشوری در سفر به استان و...، در آمد پایین قشر فرهنگی و روی آوردن به شغل دوم و سوم، آستانه پایین تحمل مدیران در دیدگاه انتقاد به عملکرد آنان و... این استان را در گرداب توسعه نیافتگی گرفتار نموده است. ضمن دست مریزاد به مدیران تلاشگر در استان به ویژه اهتمام به جدّ جناب آقای دکتر خادمی با مدیریتی عالی و استوار، خالی از سستی و عوار و تیم کاری توسعه محور ایشان، با این روند برنگرانی من جوان کهگیلویه و بویراحمدی افزوده شده و دغدغه من، جامعه ای آبستن از آسیب های اجتماعی مختلف است که در آن صورت بوف شومی بر آسیب های حاصل از نبود توسعه، آواز شوم اعتیاد، بزهکاری از هم گسیختگی کانون خانواده ها و... سر می دهد.
علمدار دولت تدبیر و امید!
مردمان ما آبدیده مشکلات، حامی نظام و امیدوار به همدلی دولت با ملت هستند. از حضرتعالی انتظار داریم با سعهی صدر، کلید باز شدن قفل معضلات این دیار ثروتمند و مردمان با مناعت طبع آن باشید. در فرجام این گپ و گوی صمیمی با مقام مسئولی از جنس مردم، حضرتعالی را به سرزمین زیبایی ها، دیار حسین رزمنده ها و عزمگاه مهربانی ها دعوت می نماییم تا ضمن طلوع نگاه دولت تدبیر و امید در سرزمین چهارفصل، تجدید میثاق با حضرتعالی، در معیت ریاست جمهور اعتدال محور به زیارت چهارمین حرم ولایت، آستانه منوره حضرت بی بی حکیمه(س)، دخت مکرمه امام موسی کاظم(ع) و خواهر امام رضا(ع) نائل شویم. تا آن روز، ایل آویشن چشم به راه رییس جمهور محترم و دولت با تدبیر می باشند. مهیمانانی که این بار به قصد تفرّج، تفریح و زیارت گذرای سرزمین روشنایی و پایتخت طبیعت ایران زمین نخواهند آمد، بلکه میهمانانی باشند که در کولهبار سفرشان سوغات بودجه و رهآورد توسعه را در جشنگاه نسیم توسعه یافتگی، آبادی و آبادانی به مردم این دیار مشتلق بدهند. مسافرانی که ترانه آفرینش را در بینش پرتپش ساختارسازی و ایجاد بسترهای زیرساختی به ترنم بنشینند. آری؛ سرزمین روشنایی با کتیبه نانوشته مهمان نوازی، جاجیم هفت رنگ گل یاس و بِرِنجاس را در پَرزین چُوک و چَویل و میخک مَفرَش قدمگاه میهمانان خود خواهند کرد. چراغ خانه ی ایل مردان روشن به انتظار آداب ادیب پذیرایی، خاک قدم های خستگی ناپذیر میهمانانی از جنس دل، توتیای مَردم چشمان بی مقدارمان باد. سرود سبز رویش آویشن در خاطره خورشیدی پایتخت طبیعت ایران زمین بر سطور ساده دستانمان چنین پیداست:
شمع و گل و پروانه همه جمعند؛ ای دوست قدم بردار...
جناب دکتر روحانی! همگام ما جوانان قدم بردار...
همعهد با منِ جوانِ بویراحمدی که نام و نشانم جهان فکر را از دنای بلندنام میراث دار بوده ام
قدم بردار...
ای دوست قدم بردار...
کد مطلب: 110608