تاریخ انتشار
يکشنبه ۲۹ خرداد ۱۴۰۱ ساعت ۱۱:۵۰
کد مطلب : ۴۴۹۲۹۲
مصوبه غير اجرايی و ساده انگارانه بانک مركزی؛

ارز تقلبی به بازار ارز آمد؛بازی ساز بازار سکه

۰
ارز تقلبی به بازار ارز آمد؛بازی ساز بازار سکه
کبنا ؛براساس آخرین ابلاغیه بانک مرکزی مجوز جدیدی به صرافان داده شده تا آزادانه و با نرخ توافقی در بازار به خرید و فروش ارز اقدام کنند که در نگاه اول این طور به نظر می‌رسد که بانک مرکزی برخلاف رویه سابق قصد دارد تا صرافان رسمی و بزرگ را با خود همسو کند همچنین مصوبه دیگری از سوی بانک مرکزی صادر شده که به موجب آن اشخاص حقیقی و حقوقی تنها با اظهار ارز در گمرک و معاف از مالیات می‌توانند هر میزان اسکناس خارجی به کشور وارد کنند. این دو مصوبه بانک مرکزی در روزهای اخیر نشان می‌دهد که بازارساز دست به کار شده و به میدان آمده تا هرجور که در توان دارد نرخ ارز را در بازار کاهشی کند و با خرید توافقی ارز صادرکنندگان و غیردستوری کردن قیمت دلار باعث ایجاد انگیزه برای صادرکنندگان نسبت به بازگشت ارزهای صادراتی شود، ضمن آنکه متولی پولی و مالی کشور با صدور مجوز فروش ارز در فصل 24 با احراز هویت متقاضی امکان خرید ارز را برای متقاضیان از کانال رسمی تسهیل کرده که به اعتقاد فعالان بازار این رویکرد می‌تواند با افزایش عرضه و پوشش دادن تقاضا حتی تقاضای کاذب زمینه کاهش قیمت‌ها را فراهم آورد اما کارشناسان و تاجران داخلی معتقدند این اقدام در عمل شدنی نیست و فقط در حرف و دستور زیباست و نمی‌تواند مشکلی از بازار ارز را حل کند، چراکه در نظام مالی دنیا اصولا پول نقد مبادله نمی‌شود که به تبع آن بازارساز فکر می‌کند صادرکنندگان با ارز حاصل از صادرات می‌توانند به صرافی‌ها مراجعه کنند و آن را به صورت توافقی خرید و فروش کنند بلکه معاملات به صورت نظام بانکی این lc است که متأسفانه نظام بانکی ما به دلیل تحریم‌ها خارج از این سیستم است و دلار چمدانی هم با هزار بگیر و ببندهای دولت‌ها قابل خارج شدن از کشورها نیست و نمی‌توان انتظار داشت که این بخشنامه کمکی به بهبود بازار ارز کند.
دولت از کدام اسکناس حرف می‌زند؟
مسعود دانشمند عضو اتاق بازرگانی ایران درخصوص مصوبه اخیر بانک مرکزی و تاثیر آن بر بازار ارز به «آرمان ملی» گفت: دولت گفته است که تاجران هر میزان اسکناس که بخواهند با نرخ توافقی می‌توانند در صرافی به فروش برسانند اما به این مساله توجه نکرده است که صادرکننده این همه اسکناس نقد را باید از کجا داشته باشد که حالا بخواهد آن را به صرافی‌ها با قیمت توافقی یا همان دستوری بفروشد؟این عضو اتاق بازرگانی در ادامه بیان کرد: بانک مرکزی در این بخشنامه قید نقدی را ذکر کرده است و زمانی که قید نقدی و اسکناس به میان می‌آید کار نشدنی می‌شود و درعمل تحقق چنین امری محال می‌شود، چراکه اصولا کار بازرگانان و طرف‌های خارجی در معاملات به صورت نقدی نیست و کسی دلار را به صورت چمدانی به بازرگانان ایرانی نمی‌دهد تا به تبع آن دولت هم انتظار داشته باشد دلارهای حاصل از معاملات به صورت توافقی با صرافی‌ها خرید و فروش صورت بگیرد.
معاملات نقدی در دنیا منسوخ شده
دانشمند افزود: درهیچ جای دنیا معاملات به صورت نقدی نیست بلکه به صورت Lc و سیستم اینترنت بانک جهانی است و از آنجا که تحریم هستیم و خارج از سیستم lc است لذا مشتریان خارجی در خارج از بانک کار نمی‌کنند و پول را به صورت نقدی به ایران نمی‌دهند برای مثال برای معامله با کشورهای اروپایی لازم است جنس را به یک تاجر در دبی بدهیم و او کالا را به دست مصرف کننده نهایی برساند و طرف واسط پول حاصل از معادله را به صورت lc به یک صرافی در تهران واریز کند تا آرام آرام و به صورت تدریجی صرافی بتواند پول را به صورت ریال به ما بدهد که در این روش هم اسکناس یا پول نقدی به دست صرافی نرسیده و مشمول بخشنامه بانک مرکزی نیست و ارزی به دست صادرکنندگان داخلی نرسیده تا بخواهند آن را در صرافی با نرخ توافقی خرید و فروش کنند.
در عمل این بخشنامه اجرایی نیست
او گفت: بخشنامه‌های بانک مرکزی به گونه‌ای صادر می‌شود که گویی آقایان در کره مریخ زندگی می‌کنند و هیچ گونه آشنایی با روند اجرایی کار ندارند به همین خاطر است که پس از تصویب این بخشنامه و ابلاغ آن به صرافی‌ها و صادرکنندگان باز هم بازار ارز آرام نگرفت و حتی قیمت دلار نسبت به روزهای گذشته بالاتر رفته است، چراکه در عمل این بخشنامه اجرایی نیست. دانشمند ادامه داد: صادرکنندگان بیش از 40 تا 50 هزار دلار را نمی‌توانند با خود بیاورند و تازه همین مقدار را هم درصورتی می‌توانند به صرافی‌ها بفروشند که ثابت کنند ارزها حاصل از صادرات باشد و زمانی که معاملات نقدی وجود نداشته باشد و حتی درصورت وجود معامله هم طرف خارجی برای خارج کردن پول از کشور خود در فرودگاه کشور خود مورد بازخواست و سئوال و جواب واقع می‌شود و از او می‌پرسند که این پول نقد را برای چه از کشور می‌خواهی خارج کنی و باید اثبات کند که درخصوص کدام معامله بوده و به محض اینکه بفهمند با ایران که تحت تحریم‌ها است معامله صورت گرفته است دچار مشکلات زیادی می‌شود و به یقین می‌توان گفت که هیچ کشوری حاضر به این همه ریسک برای معامله نیست.
دلارهای چمدانی رصد می‌شوند
عضو اتاق بازرگانی ایران گفت: مصوبه اخیر بانک مرکزی فاقد اجرا است و تمام بازرگانان دنیا از طریق اینترنت بانک و سیستم lc معاملات بازرگانی خود را انجام می‌دهند و حتی درصورت تقاضای آنها هم نظام بانکی پول نقدی را به آنها نمی‌دهد و فیلتر بعدی آنها فرودگاه است که برای ورود و خروج پول سوال و جواب از بازرگانان می‌کند و به این راحتی‌ها نیست که بشود معاملات را خارج از فضای بانکی و به صورت چمدانی و نقد انجام داد و پول نقد را به دست صادرکنندگان ایرانی رساند تا آنها هم بتوانند در صرافی با نرخ توافقی بفروشند. باید گفت که چنین فرآیندی شدنی نیست بنابراین دولت بهتر است قبل از صادرکردن بخشنامه جدید با تجار و بازرگانان جلسه بگذارد و ببیند آیا چنین کاری شدنی است یا خیر و پس از آن اقدام به صدور بخشنامه کند، چراکه صدور چنین بخشنامه‌هایی فقط در حرف قشنگ است و به درد زنگ انشاء می‌خورد تا آنکه اجرایی شود و باعث حل مشکل بازار ارز شود.
ارز تقلبی به بازار ارز آمد؛بازی ساز بازار سکه
ارز تقلبی به بازار ارز آمد؛بازی ساز بازار سکه
معامله‌گران نسبت به نرخ توافقی اعلام شده در روز شنبه اظهار تعجب کردند، برخی هم می‌گفتند این نرخ توافقی جدید، هدف کوتاه مدت بازارساز است.
حال و هوای بازار ارز
پنجشنبه شب خبری آمده بود که بازار متشکل و صرافی‌ها در روز جمعه هم باز هستند. اما ظاهرا در بازار این خبر چندان جدی گرفته نشد و صرافان ترجیح دادند تا روز تعطیل را در بازار سپری نکنند برخی معامله‌گران کف بازار می‌گفتند یکسری تصویربردار دیروز برای ضبط تصاویر بازار به میدان فردوسی آمدند که البته دست خالی برگشتند.
از بازار هرات خبر می‌رسد که بعد از اینکه معاملات فردایی در تهران ممنوع شد، این نوع معاملات در بازار هرات هم ممنوع اعلام شده تا اتاق‌های معامله‌گری در این شهر نیز  دست به عصا حرکت کنند.
مسئله دیگری که در بازار درباره آن زیاد بحث شد، تیتر خبرگزاری فارس و خبر 14 شبکه خبر بود که گزارش داده بودند دلار توافقی در صرافی‌ها در آستانه ورود به کانال 28 هزار تومان است. خبرگزاری فارس هم گزارش داده که دلار با نرخ توافقی در کانال 29 هزار تومان قرار دارد. این قیمت‌ها در بازار با واکنش زیادی مواجه شده بود. البته یکسری از معامله‌گران می‌گفتند این خبر می‌تواند یک سیگنال باشد که هدف بازارساز از قیمت کجاست.
یکی از صرفان به اکوایران گفت که شنبه هم تمامی دلارهایی که از صادرکننده خریده بود را فروخته است.بر اساس مشاهدات اکوایران از بازار ارز، صف دلار مسافرتی همچنان وجود دارد و نرخ دلار روی تابلوی صرافی‌ها خیلی متفاوت است. نرخ‌های متفاوت دلار در یک بازه 4 هزار تومانی قرار داشت که کمترینش 27 هزار و 500 تومان بود.
خبرهای مهم بازار ارز
معامله‌گران می‌گفتند که توییت‌های علی باقری کنی و تحریم‌های آمریکا موتور بازار بودند. فعالان بازار ارز نسبت به توییت‌های باقری واکنش منفی داشتند و شایعه استعفای علی باقری نیز در بازار پیچیده بود.
یک گزارش هم شبکه خبری ایبنا، رسانه نزدیک به بانک مرکزی منتشر کرد که در بازار پیچیده بود. این گزارش به مسئله نگه‌داری ارز در صندوق امانات پرداخته بود و سعی کرد به این سوال پاسخ بدهد که آیا نگه‌داری ارز بالاتر از سقف مجاز در صندوق امانات هم مصداق قاچاق ارز است؟
 در گزارش ایبنا نوشته شده، بر اساس دستورالعمل جدید بانک مرکزی از 10 اردیبهشت، اگر فردی سند معتبر خرید نداشته باشد، نگه‌داری بیش از 10 هزار دلار مصداق قاچاق ارز است. از این گزارش، بعضی از معامله‌گران نتیجه گرفتند که از این به بعد باید شاهد عرضه دلار موجود در صندوق‌های امانی در بازار باشیم. 
خبر دیگر پرداخت بدهی 1.6 میلیارد دلاری عراق به ایران بوده که بازتاب مثبتی بین معامله‌گران داشت. البته ترس برخی دارندگان دلار این بوده که این بدهی به شکل اسکناس پرداخت شود و بازارساز دست بالا را در بازار ارز پیدا کند.
واکنش معامله‌گران به افزایش محدود نرخ سود بین بانکی هم با ترس و واهمه همراه بود و این تلقی برایشان ایجاد شد که قراراست بازارساز به هر قیمتی نرخ را پایین بکشد.
اما چه خبر از بازار سکه؟
در بازار سکه، سکه رفاه نقش بازی‌ساز را پیدا کرده است. حرکت سکه رفاه به دقت زیر نظر گرفته می‌شود و با نوسان‌های صعودی و نزولی، بازار هم به دنبال آن حرکت می‌کند. نرخ سکه رفاه در ساعت 18 شنبه، 15 میلیون و 900 هزار تومان بود که در ساعاتی وارد کانال 16 میلیون هم شده بود. نرخ بازار آزاد 50 هزار تومان کمتر از سکه رفاه بود. حباب سکه در بازار آزاد امروز به مرز 2 میلیون تومان رسیده که می‌تواند یک بار دیگر شرایط را برای خریداران سکه پرریسک کند.
نکات جالب بازار
بازار ارز شنبه مثل خیلی از روزهای امسال، یکسری اتفاقات عجیب هم داشت. اول اینکه فروش ارزهای متفرقه و تقلبی در بازار زیاد شده است. سه روز قبل به یکی از معامله‌گران معادل 150 میلیون تومان، کرون سوئد فروخته شد که بعدش کاشف به عمل آمد که تقلبی است. چون فروشنده نرخ پایین می‌داده معامله‌گر حرفه‌ای نیز کرون ها را چک نکرده است.
نکته عجیب دیگر اینکه الان نرخ دلار سفید و آبی یک فاصله 500 تا 600 تومانی از هم پیدا کرده است. از آن طرف برخی صرافان این‌ها را به صورت درهم به خریداران می‌فروشند، از طرف دیگر یک بازار سیاهی برای تبدیل دلار سفید به آبی بوجود آمده است.
تفاوت رفتار دو سکه در بازار؛دفاع از دلار با مهاجرت به سکه
به نظر می رسد به دلیل افزایش کنترل ها در بازار ارز، برخی معامله گران به بازار سکه مهاجرت کرده اند. آن ها قصد دارند از طریق خرید فلز گران بهای داخلی از ارزش دارایی خود دفاع کنند.
تفاوت رفتار دو سکه در بازار؛دفاع از دلار با مهاجرت به سکه
در بازار سکه امامی، روز گذشته این فلز گران بها به کانال ۱۶ میلیون تومان نزدیک تر شد و در محدوده ۱۵ میلیون و ۷۰۰ هزار تومان مورد معامله قرار گرفت. این در حالی بود که بخشی از معامله گران حاضر بودند که سکه بهار آزادی خود را در ساعات انتهایی روز زیر مرز ۱۵ میلیون تومان به فروش برسانند. در حجم خرد، بیشتر فروشندگان، قیمت خود را بالای مرز یاد شده قرار داده بودند.
به گفته فعالان، سکه بهارآزادی بیشتر بر مبنای ارزش طلای به کار رفته در آن معامله می شود، حال آنکه سکه امامی جدا از این موضوع، تابع رفتارهای معامله گران قرار دارد. به همین دلیل است که سکه امامی معمولا از حباب برخوردار است و با ارزش ذاتی خود فاصله دارد. حال آنکه سکه بهار آزادی حباب زیادی ندارد و بیشتر بر مبنای طلای به کار رفته در آن و قیمت دلار خرید و فروش می شود. 
photo_۲۰۲۲-۰۶-۱۹_۰۹-۱۵-۰۳ (2)
مهاجرت به بازار سکه
به نظر می رسد به دلیل افزایش کنترل ها در بازار ارز،  برخی معامله گران به بازار سکه مهاجرت کرده اند. آن ها قصد دارند از طریق خرید فلز گران بهای داخلی از ارزش دارایی خود دفاع کنند. روز گذشته اسکناس آمریکایی جان زیادی برای رشد نداشت و بیشتر خبرگزاری ها نیز عنوان می کردند که قیمت دلاری موسوم به دلار توافقی به کانال ۲۹ هزار تومانی سرازیر شده است. 
به باور تحلیل گران، اگر در روزهای آینده قیمت سکه در مسیر صعودی قرار بگیرد، شرایط کنترل بازار ارز نیز دشوار خواهد شد. با این حال، توقف سکه امامی می تواند سمت و سوی انتظارات در بازار دلار را نیز تحت تاثیر قرار دهد. به نظر می رسد در شرایط کنونی این سکه است که به دلار سیگنال خواهد داد. 
تحلیل گران فنی باور دارند در صورتی که سکه به بالای خط ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان برود، شانس صعود تا محدوده ۱۶ میلیون و ۲۰۰ هزار تومان را خواهد داشت. سکه تا زمانی که زیر خط ۱۵ میلیون و ۸۰۰ هزار تومان است،‌می تواند به سوی سطح ۱۵ میلیون  و ۵۰۰ هزار تومان نیز حرکت کند. 
نام شما

آدرس ايميل شما

راه تغییرات از کدام طرف است؟

راه تغییرات از کدام طرف است؟

اولین و شاید جدی‌ترین گام در مسیر انجام اصلاحات و تغییرات در جوامع مختلف، نیازمند پذیرش ...
روزنامه جمهوری اسلامی: کاش یک استعفای نمایشی می‌دادید

روزنامه جمهوری اسلامی: کاش یک استعفای نمایشی می‌دادید

روزنامه جمهوری اسلامی نوشت: آنچه که اکنون در سرزمین ما اتفاق می‌افتد، به سادگی می‌شد ...
متن و حاشیه «مولوی عبدالحمید»

متن و حاشیه «مولوی عبدالحمید»

رهبر معنوی اهل سنت ایران در جریان حیات دینی و سیاسی خود همواره مواضع قابل تامل و جنجالی ...
1