تاریخ انتشار
سه شنبه ۲۵ خرداد ۱۴۰۰ ساعت ۰۹:۳۱
کد مطلب : ۴۳۵۶۲۹
بازارهای مالی پس از انتخابات چه وضعیتی دارند؟

سایه بلاتکلیفی بر سر اقتصاد

۱
سایه بلاتکلیفی بر سر اقتصاد
کبنا ؛یک کارشناس اقتصادی می‌گوید: پیش از انتخابات به راحتی نمی‌شود وضعیت اقتصاد را مدل‌سازی کرد و باید منتظر نتیجه انتخابات باشیم.
چیزی به انتخابات ریاست جمهوری نمانده و با مطرح شدن برنامه‌ کاندیداها نگرانی درباره وضعیت آینده اقتصاد و شرایط بازارهای مالی رو به افزایش است. این در حالی است که تب وتاب رقابت‌ها، بازار‌های مالی از جمله طلا، مسکن و خودرو را بیش از گذشته به رکود برده است و به شکلی که انگار بازارها معلق و منتظر مشخص شدن نتایج انتخابات هستند و مهم‌ترین پرسشی که مطرح می‌شود این است که بازارهای مالی پس از انتخابات چه مسیری را برای ادمه راه انتخاب می‌کنند؟ این پرسش با پاسخ‌های متفاوتی از سوی کارشناسان روبه‌رو است. برخی از تحلیلگران تنها انتخابات را عامل تعیین‌کننده وضعیت بازارها نمی‌دانند و معتقدند مذاکرات وین و اخبار منتشرشده درباره آن، از دیگر عوامل مهم و موثر بر بازارها است. این دسته از تحلیلگران بر این باورند که اگر نتیجه مذاکرات لغو تحریم‌ها باشد بدون شک در ماه‌های آتی شاهد گشایش‌های اقتصادی خواهیم بود. از سوی دیگر برخی از کارشناسان معتقدند وضعیت بازارها پس از انتخابات تنها برای مدت کوتاهی با ثبات و آرامش قیمت همراه است و پس از آن اقتصاد شاهد نوساناتی خواهد بود. آلبرت بغزیان، استاد دانشگاه و کارشناس مسائل اقتصادی با بررسی روند بازارهای مالی و احتمال چگونگی وضعیت آنها پس از انتخابات در گفت‌وگو با ابتکار می‌گوید: در ابتدا باید توجه داشته باشیم که پیش‌بینی‌ها در حد احتمال بوده و نمی‌توان با قطعیت از چگونگی بازارهای مالی صحبت کرد. اما به نظر می‌رسد بازار بورس پس از ریزش مصنوعی که طی ماه‌های گذشته داشته است کم‌وبیش به روند خود ادامه دهد. به عبارتی دیگر تا زمانی که اطمینان نسبت به بازار و روند معاملات به سهام‌داران بازنگردد، مبالغ خارج شده از بازار به بورس بازنخواهد گشت.
این کارشناس مسائل اقتصادی در ادامه گفت‌وگو به بازار ارز اشاره می‌کند و در این خصوص می‌گوید: اینکه قیمت دلار پس از انتخابات به چه صورت باشد کاملا به رفتار بانک مرکزی بازمی‌گردد. ما شاهد هستیم که در هفته‌های اخیر قیمت دلار با کمترین نوسان همراه بوده و بانک مرکزی همین نرخ را نگه داشته است. حال سوال این است که چرا چند ماه قبل نرخ ارز را ثابت نگه نداشتند؟ مگر چه اتفاقی رخ داد که اکنون ثبات در بازار ارز مشاهده می‌شود؟ به جز اینکه خواسته بانک مرکزی در ثابت نگه داشتن نرخ ارز و یا کاهش آن موثر است پاسخ دیگری به نظر نمی‌رسد. بنابراین می‌توان گفت که بانک مرکزی خود تصمیم می‌گیرد که نرخ ارز در چه محدوده‌ای قرار بگیرد و در این میان قیمت نه به بازار آزاد توجهی می‌کند و نه به عواملی همچون تحریم‌ها.
بغزیان ادامه می‌دهد: همانطور که بانک مرکزی طی هفته‌های اخیر تصمیم گرفته است که نرخ ارز را ثابت نگه دارد، پس از انتخابات نیز چگونگی وضعیت بازار ارز به چگونگی رویکرد بانک مرکزی بستگی خواهد داشت.
بررسی سناریوهای پیش‌رو بازار ارز پس از انتخابات
این استاد دانشگاه در بخش دیگری از صحبت‌هایش به بررسی وضعیت قیمت ارز پس از انتخابات اشاره می‌کند و در این‌باره می‌گوید: در رابطه با قیمت ارز در دولت بعد می‌توان سناریوهای مختلفی را تصور کرد. یکی از این سناریوها این است که بانک مرکزی رویکرد فعلی را حفظ کند و دلار را با نرخ فعلی به دولت بعد واگذار کند و یا اینکه قیمت ارز را کاهش دهد و دلار ارزان‌تر را به دولت بعد بدهد و بگوید که ما بازار را به درستی مدیریت کرده‌ایم. در مجموع همانطور که اشاره کردم چگونگی وضعیت بازار ارز بستگی به سیاست‌های بانک مرکزی دارد.
وی با تاکید بر این مسئله که نرخ دلار نباید بالاتر از محدوده‌های فعلی باشد ادامه می‌دهد: اگر قیمت دلار به درآمد ارزی کشور و یا برجام بستگی داشت قابلیت پیش‌بینی بازار بیشتر بود. به هر صورت ما شرایط دشوار را گذرانده‌ایم و سیگنال‌های مثبتی به بازار مخابره می‌شود بنابراین نرخ دلار نباید از محدوده‌های فعلی بالاتر برود.
برخی رفتارهای داخلی می‌تواند چالش‌هایی را به وجود بیاورد
بغزیان در ادامه گفت‌وگو با بیان این مسئله که فرد انتخاب شده و گروه‌های حامی آن تاثیر بسیاری در اقتصاد ایران خواهد اشت می‌‌افزاید: در شرایط فعلی هیچ تهدیدی بیرون از مرزها وجود نداشته و کماکان وضعیت روابط سیاسی کشور به شکل گذشته ادامه دارد. اما برخی از برنامه‌ها و برخوردهای داخلی می‌تواند چالش‌هایی را برای اقتصاد ایران به وجود بیاورد. به بیانی روشن‌تر اینکه چه فردی رئیس جمهور شود اهمیت بالایی در وضعیت اقتصاد دارد. اگر فرد انتخاب شده مخالفانی داشته باشد ممکن است آنها چوب لای چرخ رئیس جمهور جدید بگذارند و این مسئله چالش‌هایی را برای بازارهای مالی به همراه خواهد داشت.
وی اظهار می‌کند: بنابراین ابتدا باید منتظر مشخص شدن نتایج انتخابات باشیم و پس از آن ببینیم که چه گروه‌هایی آن را حمایت می‌کنند و از سوی دیگر باید ببینیم که وعده‌های پیش از انتخابات رئیس جمهور چقدر عملی می‌شود و چه اثری را در بازارهای مالی می‌گذارد. پیش از انتخابات به راحتی نمی‌شود وضعیت اقتصاد را مدل‌سازی کرد و باید منتظر نتیجه انتخابات باشیم.

شاخص بورس بعد از دو روز به روند صعودی برگشت و نقشه بازار کار خود را با رنگ سبز آغاز کرده است. خودرویی‌ها و پالایشگاه لیدر بازار سرمایه هستند و شاهد افزایش چشمگیر تقاضا در این دو گروه هستیم. بعد از گذشت ۳۰ دقیقه از آغاز معاملات شاخص کل حدود هفت هزار واحد رشد کرده و به محدوده یک میلیون و ۱۴۸ هزار واحدی رسیده است. در این ساعات شاخص کل ۶۱ صدم درصد و شاخص هم‌وزن ۱۹ صدم درصد افزایش داشته و این تفاوت نشان می‌دهد شرایط برای شرکت‌های بزرگ بازار سرمایه بهتر از نماد‌های کوچک است. کگل، شپنا، شستا، فولاد، خودرو و فملی در ابتدای بازار بیشترین تاثیر را بر رشد شاخص کل گذشته‌اند.  
 
روند صعودی قیمت سهام در دو سوم نماد‌ها
به گزارش فرارو، در ساعات ابتدایی معاملات امروز حدود دو سوم نماد‌ها به روند صعودی رسیده اند. طوری که از مجموع ۲۶۰ نماد معامله شده تنها ۹۱ نماد قرمزپوش هستند و ۱۶۹ نماد با افزایش قیمت سهام مواجه شده و با رنگ سبز به بازار آمده‌اند. همچنین در بازار فرابورس از بین ۱۳۷ نماذ معامله شده در اولین ساعات کار بازار، ۷۱ نماد روند صعودی دارند و ۶۶ نماد ارزش سهام خود را از دست داده‌اند. موردی که نشان می‌دهدامروز بعد از مدت‌ها گوی و میدان دست نماد‌های صعودی بازار افتاده است و شاهد موج افزایش قیمت سهام هستیم.
رنگ سبز بعد از یک هفته به نقشه بازار برگشته است. امروز اغلب گروه‌ها صعودی هستند و پرمعامله‌ترین آن‌ها صندوق‌های ETF است. پالایش و دارا یکم در ساعات ابتدایی معاملات حدود دو درصد رشد کرده‌اند و دیگر صندوق‌های ETF سهامی بین یک تا دو درصد افزایش قیمت دارند. گروه خودرو و ساخت قطعات سبزترین گروه بازار امروز به حساب می‌آید. چراکه برای تعداد زیادی از نماد‌های این گروه مثل خپارس، خودرو، خبهمن، خزامیا، خگستر و خفنر و ... از همان ابتدای معاملات صف خرید سنگین تشکیل شده است. فرآورده‌های نفتی دیگر گروه سبز بازار امروز به حساب می‌آید. در این گروه شپنا حدود چهار درصد و شتران و شبندر حدود دو درصد افزایش قیمت پیدا کرده‌اند. گروه فلزات اساسی عموما تیره‌رنگ است و نماد‌های مختلف به نوسانات کمتر از دو درصد بسنده کرده‌اند. فرزین، میدکو، فجر و فباهنر نزدیک به قیمت روز گذشته معامله می‌شوند و فولاد، فملی، فخوز و فروی حدود یک درصد رشد کرده‌اند. ذوب و فاسمین سبزترین نماد‌های فلزی با افزایش قیمت چهار درصدی هستند. مورد عجیب امروز درمورد نماد سمگا اتفاق افتاده. نمادی که مدت زیادی است در صدر فهرست سنگین‌ترین صف‌های فروش قرار دارد، اما امروز در عرض چند دقیقه روند این سهم تغییر کرد و حالا شاهد تشکیل صف خرید و رشد پنج درصدی قیمت آن هستیم. کسانی که سمگا را در صف فروش خریدند، الان ۱۰ درصد سود کرده‌اند. در گروه بانک‌ها و موسسات اعتباری اغلب نماد‌ها صعودی هستند و شاهد افزایش یک تا دو درصدی قیمت سهام وبملت، وبصادر و وتجارت به عنوان لیدر‌های گروه بانکی هستیم. محصولات شیمایی، حمل و نقل، استخراج کانه‌های فلزی، شرکت‌های چندرشته‌ای صنعتی، غذایی‌ها، انبوه‌سازی، لیزینگ و سیمان از دیگر گروه‌های سبز بازار امروز به حساب می‌آیند.
در ساعات پایانی معاملات امروز حدود ۱۰ درصد بازار سرمایه صف خرید دارند. تعداد نماد‌های دارای صف خرید به ۵۴ نماد می‌رسد و ارزش این صف‌ها در مجموع حدود ۳۰۰ میلیارد تومان است. امروز هم مثل روز‌های گذشته شاهد کاهش حجم و ارزش صف‌های فروش هستیم. طوری که برای اولین بار تعداد صف‌های فروش به کمتر از ۲۰۰ نماد رسیده و حدود ۱۹۶ نماد صف فروش دارند که ۳۲ درصد بازار را تشکیل می‌دهند. ارزش کل صف‌های فروش نیز رقمی حدود دو هزار و ۴۴۰ میلیارد تومان است.
 
خگستر؛ سنگین‌ترین صف خرید بازار
بعد از نماد ولکار که تازه شاهد عرضه اولیه آن بودیم و حالا صف خرید ۱۱۴ میلیارد تومانی دارد، سنگین‌ترین صف خرید بازار سرمایه به ارزش ۳۰ میلیارد تومان برای نماد خگستر تشکیل شده است. روز گذشته هم خگستر صف خرید سنگینی را تجربه کرد. شپنا پشت سر او با صف ۲۶ میلیارد تومانی در رتبه دوم و خودرو با صف خرید ۱۵ میلیارد تومانی در رتبه سوم قرار دارد. وبصادر، فگستر، شستا، کدما، خپارس، مادیرا، شتران، خبهمن، حکشتی، شسپا و کوثر از دیگر نماد‌های دارای صف خرید نسبتا سنگین در بازار امروز هستند.
 
خزر؛ سنگین‌ترین صف فروش بازار
فنرسازی زر مثل روز گذشته با صف ۷۰ میلیارد تومانی در صدر فهرست سنگین‌ترین صف‌های فروش قرار دارد. پشت سر آن نماد سنیر با کمی اختلاف به چشم می‌خورد و ثنوسا با صف فروش ۵۹ میلیارد تومانی در رتبه سوم ایستاده است. غنوش، غدام، کمرجان، فرابورس و سدبیر از دیگر نماد‌های دارای صف فروش سنگین در بازار امروز هستند.
 
عرضه اولیه ومدیر؛ ۳۰۰ هزار تومان کنار بگذارید
شرکت بورس تهران در اطلاعیه از عرضه اولیه سهام گروه مدیریت ارزش سرمایه صندوق بازنشستگی کشوری با نماد ومدیر در روز چهارشنبه ۲۶ خردادماه خبر داده است. در جریان این عرضه اولیه یک میلیارد و ۳۵۰ میلیون سهم معادل ۱۵ درصد سهام ومدیر عرضه اولیه خواهد شد که از این تعداد ۹۰۰ میلیون سهم در اختیار عموم قرار می‌گیرد و ۴۵۰ میلیون سهم نصیب صندوق‌های سرمایه‌گذاری خواهد شد. در جریان این عرضه اولیه هر کس می‌تواند برای خرید حداکثر هزار سهم به قیمت حداکثر ۲۹۹ تومان سفارش ثبت کند. با این حساب نقدینگی لازم برای شرکت در عرضه اولیه ومدیر حدود ۳۰۰ هزار تومان خواهد بود، اما احتمالا به هر نفر مبلغ کمتری از سهام ومدیر تعلق می‌گیرد. در صورت تکرار مشارکت ۲.۹ میلیونی ولکار، به هر نفر حدود ۳۱۰ سهم به ارزش ۹۳ هزار تومان خواهد رسید.
رشد ۹ هزار واحدی شاخص کل بورس با کمک بزرگتر‌ها
شاخص کل بورس تهران در پایان معاملات امروز دوشنبه ۲۴ خردادماه با رشد هشت هزار و ۹۹۱ واحدی به رقم یک میلیون و ۱۵۰ هزار و ۲۱۷ واحد رسید و در نیمه کانال ۱.۱ میلیونی ایستاد. با وجود رشد ۷۹ صدم درصدی شاخص کل، امروز شاخص هم‌وزن قرمزپوش شد و حدود ۲۴ صدم درصد کاهش پیدا کرد. موردی که نشان می‌دهد شرکت‌های کوچک عموما در روند صعودی شاخص کل همراهی نکردند و با کاهش قیمت سهام روبرو بودند. در بازار امروز کگل، شستا، فولاد، فملی، شپنا و خودرو بیشترین تاثیر را بر رشد شاخص کل گذاشتند و بزرگترین مانع پیش رویشان وپاسار بود که انگار بازارگردانش دیگر توانایی نگه داشتن اجباری قیمت سهام را نداشت.
نقشه بازار در پایان معاملات روز دوشنبه ۲۴ خردادماه (برای مشاهده در ابعاد بزرگتر، روی عکس کلیک کنید)

رنگ سبز نمادهای شاخص‌ساز تا پایان معاملات ماندگار ماند. صندوق‌های سرمایه‌گذاری ETF طبق معمول بیشترن آمار معاملات را داشتند و در بین آنها پالایش و دارا یکم حدود دو و نیم درصد افزایش قیمت پیدا کردند. دیگر صندوق‌های ETF سهامی عموما بین یک تا دو درصد رشد داشتند. خودرویی‌ها سبزترین گروه بازار امروز لقب می‌گیرند. خودرو، خپارس، خبهمن، خزامیا، خگستر، خشرق و خاذین تا پایان معاملات صف خرید خود را حفظ کردند و با افزایش قیمت پنج درصدی به کار خود پایان دادند. در گروه فلزات اساسی اغلب نمادهای بزرگ گام‌های کوچکی در مسیر صعودی برداشتند. فولاد، فملی، ذوب و فخوز هرکدام حدود دو درصد رشد کردند. فرزین، فجر، کیمیا و فروی هم از نمادهای قرمز فلزی بودند. شپتا، شتران و شسپا از گروه فرآورده‌های نفتی به صف خرید رسیدند تا دومین گروه سبز بازار امروز را تشکیل دهند. در بین بانک‌ها و موسسات اعتباری هم شاهد تشکیل صف خرید برای وتجارت و بصادر بودیم، هرچند وپارس، وپاسار و سامان در روند صعودی نمادهای بانکی همراهی نکردند و به رنگ قرمز درآمدند. محصولات شیمیایی امروز شرایط مساعدی نداشتند. اغلب آنها با کمترین نوسان نسبت به روز قبل به کار خود پایان دادند. برای شستا صف خرید تشکیل شد و سمگا بعد از ماه‌ها صف فروش بالاخره با تشکیل صف خرید سهامدارانش را خوشحال کرد. سیمانی‌های، انبوه‌سازی، استخراج کانه‌های فلزی و هتل و رستوران از دیگر گروه‌های سبزرنگ بازار امروز بودند. هرچند در هرکدام از گروه‌ها نمادهای کوچک شرایط مساعدی نداشتند و اغلب با رنگ قرمز به کار خود پایان دادند.
 
جابه‌جایی ۴.۷ هزار میلیارد پول در بورس
معامله‌گران بورس امروز حدود شش میلیارد و ۵۰۰ میلیون برگه سهام و اوراق مالی را در قالب ۵۰۰ هزار معامله به ارزش چهار هزار و ۷۵۰ میلیارد تومان دادوستد کردند. خریداران سهام همچنان پرقدرت ظاهر می‌شوند. امروز سرانه خرید به ازای هر سفارش حدود ۲۰ میلیون تومان و سرانه فروش به ازای هر سفارش حدود ۹ میلیون و ۳۰۰ هزار تومان بود که نشان از قدرت بیش از دوبرابری خریداران دارد. امروز غکورش، ولکار، خپارس، شپنا، خودرو، شستا و شتران پرتراکنش‌ترین نماد‌های بورس و زملارد، چخزر، شاروم، فگستر، کزغال، کرمان و وپویا پرتراکنش‌ترین نماد‌های فرابورس بودند.
 
حقیقی‌ها ۱۶۵ میلیارد تومان سهام فروختند
بررسی تغییر مالکیت حقیقی و حقوقی سهام نشان می‌دهد امروز سهامداران حقیقی با فروش ۱۶۵ میلیارد تومان از دارایی‌های خود به شرکت‌های حقوقی، پولشان را از بازار خارج کردند. عمده خروج پول امروز در نماد‌های میدکو، فملی، بپاس، فولاد، وپاسار، کویر و اپال اتفاق افتاده و در نماد‌های شپنا، سمگا، خودرو، شتران، کاما، وبصادر و شاراک شاهد ورود پول حقیقی و فروش حقوقی بودیم.
نام شما

آدرس ايميل شما

خویشتن را سخره‌ی اصحاب لشکر کرده‌اند

خویشتن را سخره‌ی اصحاب لشکر کرده‌اند

کاندیدای محترم هوشیار باشند که می‌توانند در انتخابات به جای تکه پرانی و درشت گویی علیه ...
فیلم/ رئیسی: اقتصاددان‌ها را به خط می‌کنم

فیلم/ رئیسی: اقتصاددان‌ها را به خط می‌کنم

نامزد انتخابات ریاست‌جمهوری: برای من خدمت کردن در دستگاه قضا مغتنم است. امروز مواجه شدم ...
تلاش‌هاي اصلاح‌طلبانه؛ چرا همتی نمی‌تواند نماینده اصلاح‌طلبان باشد؟

تلاش‌هاي اصلاح‌طلبانه؛ چرا همتی نمی‌تواند نماینده اصلاح‌طلبان باشد؟

همتي و مهرعليزاده اما تمام توجه‌شان معطوف به اصلاح‌طلبان نيست. همتي در روزهاي اخير در ...
1