کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

دبیر کارگروه ملی مخاطرات مطرح کرد

هشدار رانش زمین در کمین کهگیلویه و بویراحمد

29 خرداد 1398 ساعت 11:58

بارندگی‌ها در درازمدت در استان‌های مازندران، گیلان، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد موجب شد توده‌های خاکی دامنه نرم شود و مقاومت خود را از دست بدهند که این بارندگی‌ها رانش‌های متعددی را در پی دارد.


مطالعات محققان کشور استان‌های مازندران، گیلان، لرستان و کهگیلویه و بویراحمد را در لیست ناهموارترین استان‌های کشور نام برد.
علی بیت‌اللهی دبیر کارگروه ملی مخاطرات می‌گوید: در این استان‌ها فرم کوهستانی پرشیب مساحت وسیعی از گستره از اراضی را پوشانده است؛ زمانی که زمین‌ها پرشیب باشد و دامنه‌ها از نظر جنس زمین‌شناسی به‌گونه‌ای باشد که امکان رانش در آن‌ها فراهم باشد، تنها یک عامل تحریک‌کننده قوی لازم است تا حرکت‌های دامنه‌ای را تشدید کند.
بیت‌اللهی، بارندگی‌های ممتد را ازجمله عوامل تحریک‌کننده حرکت دامنه‌ای دانست و یادآور شد: بارندگی‌هایی که در درازمدت موجب شد توده‌های خاکی دامنه نرم شود و مقاومت خود را از دست بدهند، رانش‌های متعددی را در پی دارد.
دبیر کارگروه ملی مخاطرات استان‌های «گلستان» و «کهگیلویه و بویراحمد» را از استان‌های ناهموار کشور نام برد و اظهار کرد: در این استان‌ها دامنه‌های خاکی درگیر رانش هستند؛ ولی متأسفانه این رانش‌ها بیشتر وسعت جمعیتی را تحت تأثیر قرار می‌دهند، اما درعین‌حال رانش‌های زمین در بسیاری از مناطق به‌دوراز مراکز جمعیتی رخ می‌دهد که چون عاری از جمعیت است، از آن مطلع نمی‌شویم.
بیت‌اللهی، «بارندگی زیاد»، «شیب زمین» و «جنس خاک» را ۳ عامل مهم در افزایش حرکت‌های دامنه‌ای دانست و یادآور شد: در بسیاری از دامنه‌ها، مراکز جمعیتی روستایی داریم؛ به‌گونه‌ای که حداقل در ۶۰ مورد از روستاهای استان لرستان رانش در اثر «راندگی» گزارش‌شده و نیاز به بررسی‌های دقیق‌تر دارد، ضمن آنکه در منطقه گالیکش و اطراف مینودشت در استان گلستان گزارش‌های رخداد پدیده رانش ارائه‌شده و برای پایدارسازی و احتمالاً جابه‌جایی برخی از مراکز جمعیتی نیاز به ارزیابی‌های بیشتری است.
وی به رخداد پدیده رانش در تهران اشاره کرد و گفت: در سال ۱۳۹۵ مطالعاتی را انجام دادیم که در آن مناطق با رانش رخ داده تعیین محل و جایابی شدند. این مناطق بیشتر در حوالی شیب‌ها، دره رودها و دامنه‌های شیب‌دار است، علاوه بر آن در برخی از مناطق مانند «دره فرحزاد» آثار رانش مشاهده‌شده است.
عضو هیئت‌علمی مرکز تحقیقات راه، مسکن و شهرسازی در پاسخ به این سؤال که آیا رانش زمین مهارپذیر است یا خیر، گفت: روش‌های مهندسی برای پایداری دامنه وجود دارد و می‌توان با روش‌های مهندسی چون روش‌های شمع کوبی، استحکام پی و ایجاد دیوار اقدام به مهار رانش کرد.


کد مطلب: 410463

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/news/410463/هشدار-رانش-زمین-کمین-کهگیلویه-بویراحمد

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1