کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

آیا برخی می‌خواهند دولت روحانی حذف شود؟

فشارهایی که سهمیه بندی بنزین بر دولت روحانی آورد / چند نکته درباره توضیحات وزیر کشور درباره ناآرامی‌ها / غضنفر کیست؟

9 آذر 1398 ساعت 14:06

اینکه آیا سخنان رحمانی فضلی قانع کننده است؟ در یک کلمه باید گفت: خیر. حالا پس از گذشته حدود دو هفته از افزایش قیمت بنزین موضوع اصلی این است که در ناآرامی‌ها چه اتفاقاتی رخ داده است. رحمانی فضلی هیچ توضیح دقیقی در این باره ارائه نکرده است.


کنعانی مقدم درباره یادداشت عباس عبدی مبنی بر اینکه عده‌ای در داخل کشور "غضنفر" شده اند، گفت: «این اصولگرایان نیستند که نقش غضنفر را بازی می‌کنند، بلکه اصلاح طلبان اینگونه عمل می‌کنند. بیانیه ۷۷ اصلاح طلب با مدیریت آقای تاج زاده عملا در همین راستاست. این بیانیه در واقع ورود به رقابت‌های انتخاباتی است. اصولگرایان از این موضع عقب نشینی کرده اند. آن‌ها می‌توانستند به خوبی از گرانی قیمت بنزین استفاده کرده و وارد رقابت‌های انتخاباتی شوند از وضعیت کنونی بهره برداری کنند. اما اینگونه نیست و اصولگرایان با عقلانیت برخورد می‌کنند و در عین حال که انتقاد دارند برای آرامش کشور نیز اهمیت قائلند.»

چه کسی
حملات به دولت در حالی بالا گرفته است که تصمیم به افزایش قیمت بنزین توسط سران هر سه قوه تائید شده است
 پس از اعتراض‌های گسترده به افزایش قیمت بنزین، رویکرد دو گانه‌ای از سوی اصولگرایان در پیش گرفته شده است. رسانه‌های این جریان در عین تائید طرح گران شدن بنزین از دولت به خاطر نحوه اجرای آن انتقاد می‌کنند. این رسانه ها همچنین مطالبات زیادی را از دولت مطرح می کنند و می گویند. 
 این انتقادات با آرام شدن فضای سیاسی کشور حالا اوج گرفته است. حرف اصلی منتقدان این است که چرا دولت بدون اطلاع رسانی طرح را اجرا کرده است. عزت الله ضرغامی در این باره روز گذشته در توئیتی نوشت: "لیدر‌های واقعی اغتشاشات، مدیرانی هستند که فرق بین سیاست و راهبرد را با رویه و روش و تاکتیک نمی‌دانند. راهبرد صحیح "کنترل مصرف بنزین" کجا و شوک نیمه شب دولت در "گرانی سه برابری بنزین" کجا؟!" این در حالی است که هواداران دولت می گویند اگر هم برای اجرای طرح اطلاع رسانی می شد باز هم نارضایتی ها شدید بود. 
البته در این بین مخالفان دولت از هر حمله‌ای  فروگذار نمی‌کنند و وضعیت کنونی را فقط حاصل عملکرد دولت می‌دانند. حتی با وجود اینکه این تصمیم در جلسه سران قوا اتخاذ شده است اما اصولگرایان تلاش می کنند اینگونه القا کنند که این تصمیم با نظر دولت بوده است. 
حملات به دولت تاجایی پیش رفته است که عده‌ای معتقدند، ممکن است کار به جا‌هایی باریکی بکشد و دولت را پیش از موعد به پایان راه بکشاند.
 اصولگرایان سعی می‌کنند در این باره حرفی نزنند، اما به نظر می‌رسد آن‌ها نیز از تبعات فشار سنگین به دولت مطلع هستند.
در همین رابطه روز گذشته عباس عبدی تحلیلگر مسائل سیاسی در یادداشتی نوشت: «نسل جدیدی از میان ساختار نزدیک به قدرت پا به عرصه سیاست گذاشته است که در انجام رفتار‌های بی‌پروا و تند، هیچ محدودیتی برای خود قائل نیست و موقعیت و نزدیکی خود به ساختار قدرت را با جایگاه اپوزیسیونی و براندازی قاطی کرده است و چهارنعل در مسیر ضد دولتی گام برمی‌دارد و هیچ خط قرمزی را نیز برای خود قائل نیست.»
او افزود: "دیگر نیازی نیست نگران شبکه‌های معاند و برانداز آن سوی آب و مرز بود، رسانه‌هایی رسمی در داخل هستند که رسانه‌های برانداز به گرد آن‌ها نیز نمی‌رسند. به قول معروف باید از قید گرفتن مارادونا گذشت، زیرا غضنفر‌هایی در داخل هستند که خطر آنان برای زدن گل به خودی بسیار بیشتر از امثال مارادونا است. مایه تأسف است که دیگر نیرو‌های داخلی نیز همچنان در حال پاس دادن به این غضنفر‌ها هستند."
فرید مدرسی فعال رسانه‌ای اصلاح طلب نیز در پاسخ به توئیت عزت الله ضرغامی نوشته است: «آقای ضرغامی عزیز اگر این دولت پسندیده نیست؛ به هر دلیل موجه یا ناموجه، چرا دوستان‌تان بی‌تعارف، از راهکار‌های قانونی ورود نمی‌کنند؟ آیا با التهاب‌آفرینی رسانه‌ای و حمله بی‌امان به دولت از همه سو و اتهام‌زنی‌های تند و تیز، می‌خواهید دولت روحانی را سرنگون کنید؟»
 به این ترتیب این نگرانی که اصولگرایان با حملات بی پروا به دنبال چه هستند نگرانی جدی به نظر می‌رسد. انگیزه این گروه چیست؟ آیا واقعا بخشی از این جریان در قامت یک "غضنفر" ظاهر شده و یا اینکه اهداف دیگری از جمله حذف دولت و یا وادار کردن آن به استعفا را در پیش گرفته است؟
چه کسی
تیتر امروز روزنامه کیهان 

حسین کنعانی مقدم در این باره گفت: «جریان اصولگرایی به دنبال حل مسائل و مشکلات مردم از راه‌های قانونی و شفاف کردن تصمیمات مسئولین است. این جریان در عین حال که خود را تابع فرامین رهبری در این خصوص می‌داند به دنبال آن است که برای برون رفت از بحران‌های ایجاد شده راهکاری پیدا کند.»
به گفته کنعانی مقدم "اصولگرایان در پی تخریب دولت نیستند، چون بنا بر تکلیف شرعی که دارند به دنبال حل مشکلات مردم هستند. دولت ضعیف و ناکارآمد عملا نمی‌تواند مشکلات مردم را حل کند. به این ترتیب اصولگرایان به دنبال ریختن بنزین روی آتش آشوب‌ها نیستند بلکه به دنبال ریختن آب روی آتشی هستند که توسط دشمنان خارجی (مثلث عربی، عبری و غربی) به پا شده است."
این تحلیلگر مسائل سیاسی معتقد است مقصر اصلی جریانات اخیر در کشور "مجلس شورای اسلامی" است. او در این باره توضیح داد: «اگر مجلس در بودجه ۹۸ افزایش قیمت بنزین را می‌دید و راهکار‌های آن را بررسی می‌کرد و با ارائه طرح مناسب، قیمت بنزین را به صورت پلکانی و با متناسب با تورم افزایش می داد، کشور دچار این حوادث نمی‌شد.»
او افزود: "به نظر می‌رسد مجلس باید راهی برای برون رفت از این بحران خودساخته پیدا کند و در بودجه ۹۹ این موضوع را مورد توجه قرار دهد. در واقع مجلس با نگاه نظارتی و ترمیمی باید وارد میدان شود. دولت هم باید به قول خود درباره ممانعت از افزایش قیمت‌ها و سخت شدن شرایط معیشتی و بازگشت همه درآمد حاصل از افزایش قیمت بنزین به مردم، عمل کند."
این فعال سیاسی اصولگرا گفت: "پیش از این راهکار‌های مختلف و توصیه‌های زیادی درباره نحوه اصلاح قیمت بنزین به دولت شده بود، اما متاسفانه دولت راحت‌ترین و بدترین راه را انتخاب کرد." او برخی تصمیمات اقتصادی دولت همچون "سرک کشیدن به حساب‌های مردم برای پرداخت کمک معیشتی" را نوعی "خودزنی" دانست.
چه کسی
راهپیمایی روز دوشنبه در دفاع از نظام که تبدیل به راهپیمایی انتقادی از عملکرد دولت هم شد
کنعانی مقدم گفت: «به نظر می‌رسد دولت فشار جنگ اقتصادی با ایالات متحده آمریکا را به مردم منتقل می‌کند و باید جلوی این کار گرفته شود. مردم دولت را برای حل مشکلات انتخاب کرده اند اگر قرار باشد مشکلات به مردم منتقل شود دیگر فایده‌ای ندارد.»
این فعال سیاسی اصولگرا با بیان اینکه هنوز راهکار برای خروج از بحران وجود دارد گفت: «مجلس می‌تواند با یک طرح دو فوریتی تصمیم دولت را ترمیم کند. به گونه‌ای که اصل طرح دست نخورد، ولی قیمت بنزین کمی تعدیل شود.»
این کارشناس سیاسی معتقد است "اگر دولت نمی‌تواند مشکلات را حل کند، وزرای مربوطه کنار بکشند و تغییرات اساسی در ترکیب دولت ایجاد شود." کنعانی مقدم درباره کنار گذاشتن روحانی گفت: "در این شرایط نباید رییس جمهور را در گوشه رینگ گذاشت و همه فشار‌ها را به او وارد کرد چرا که کشور بدون دولت سمی مهلک است و دشمنان احتمالا به دنبال این شرایط باشند. با این حال دست مجلس  برای ترمیم دولت و تغییر وزرا و طرح اصلاح نرخ بنزین باز است."
کنعانی مقدم درباره یادداشت عباس عبدی مبنی بر اینکه عده‌ای در داخل کشور "غضنفر" شده اند، گفت: «این اصولگرایان نیستند که نقش غضنفر را بازی می‌کنند، بلکه اصلاح طلبان اینگونه عمل می‌کنند. بیانیه ۷۷ اصلاح طلب با مدیریت آقای تاج زاده عملا در همین راستاست. این بیانیه در واقع ورود به رقابت‌های انتخاباتی است. اصولگرایان از این موضع عقب نشینی کرده اند. آن‌ها می‌توانستند به خوبی از گرانی قیمت بنزین استفاده کرده و وارد رقابت‌های انتخاباتی شوند از وضعیت کنونی بهره برداری کنند. اما اینگونه نیست و اصولگرایان با عقلانیت برخورد می‌کنند و در عین حال که انتقاد دارند برای آرامش کشور نیز اهمیت قائلند.»

چند نکته درباره توضیحات وزیر کشور درباره ناآرامی‌ها
 
چند نکته درباره توضیحات وزیر کشور درباره ناآرامی‌ها
وزیر کشور به عنوان یکی از مسئولان اجرای طرح اصلاح قیمت بنزین و و مسئول امنیت داخلی کشور شب گذشته برای اولین بار در یک برنامه تلویزیون حاضر شد و درباره اتفاقات رخ داده در کشور توضیح داد. سخنان رحمانی فضلی صریح و قاطع بود، اما بر ابهامات وضعیت کنونی کشور افزود. سخنان رحمانی فضلی با انتقادهای در افکار عمومی روبه رو شده است.
عبدالرضا رحمانی فضلی شامگاه سه‌شنبه پنجم آذر در شبکه اول سیما گفت که اعتراضات بیشتر در مناطق «حاشیه‌نشین» بوده است. او استان خوزستان را از جمله استان‌هایی ذکر کرد که شرایط ویژه داشت و افزود که در حدود ۱۸ شهر خوزستان اعتراض صورت گرفت.
وزیر کشور استان‌های اصفهان، فارس و تهران را از دیگر استان‌های ویژه در خصوص شدت اعتراض‌ها عنوان کرد.
رحمانی فضلی گفت که ۲۷ استان کشور درگیر اعتراض‌ها بودند و تنها در چهار استان اعتراضی رخ نداد.
به گفته او، تنها در سطح شهر تهران ۱۰۰ نقطه شاهد اعتراض بود و شهر‌های غرب تهران از جمله ملارد، شهریار، بهارستان و شهر قدس از جمله نقاطی بودند که اعتراضات در آن‌ها گسترده بوده است.
وزیر کشور همچنین اعلام کرد که در جریان اعتراضات، بیش از ۵۰ مورد پایگاه و پاسگاه نظامی مورد حمله قرار گرفته است.
 رحمانی فضلی گفت که ۷۳۱ بانک، ۱۴۰ مکان دولتی، ۹ مکان مذهبی، ۷۰ پمپ بنزین و گاز، ۳۰۷ خودرو و ۱۰۷۶ موتورسیکلت در جریان این اعتراضات آتش زده شده است.
اوگفت: در شهر تهران ۵۰۰ نفر به سمت صداوسیما در حال حرکت بودند که ماموران امنیتی مانع آنان شدند. رحمانی فضلی از تلاش برای آتش زدن یک انبار بزرگ در یکی از شهر‌ها خبر داد که اگر این اتفاق رخ می‌داد نصف شهر در آتش می‌سوخت. او همچنین گفت که در یک شهر دیگر انبار استراتژیک مواد غذایی در آستانه سوختن بود که با حضور نیروی انتظامی از این کار ممانعت به عمل آمد.
وزیر کشور همچنین افزود که اعتراض‌ها از عصر جمعه، ۲۴ آبان، آغاز شد و «فضای» اعتراض‌ها از صبح شنبه متفاوت شد.
وزیر کشور درباره اینکه چرا برای اجرای طرح اطلاع رسانی نشده بود گفت: «در یک مرحله قصد اجرای این طرح را داشتیم که روز چهارشنبه زمان اجرای این طرح لو رفت و در حقیقت یکی از خبرگزاری‌ها به نقل از یکی از مسئولین این خبر را منتشر کرد و در تمام کشور صف‌های طولانی مقابل بنزینی شکل گرفت؛ لذا در شورای امنیت اعلام کردیم امکان اجرای طرح وجود ندارد. یکی از نگرانی‌های ما ذخیره‌سازی بنزین در خانه بود که مخاطرات بسیاری را به همراه داشت؛ لذا به وزیر نفت اعلام کردم که عدم اجرای طرح را اطلاع‌رسانی کنند.»
او در توجیه دلایل قطع کردن اینترنت گفت: "همه کسانی که از اینترنت استفاده می‌کنند بدانند امنیت جان مردم برای ما از اهمیت بسزایی برخوردار است. " در واقع رییس شورای امنیت کشور حفظ جان مردم را دلیل قطع کردن اینترنت دانست.
بازتاب منفی در افکار عمومی
توضیحات رحمانی فضلی به عنوان مسئول اصلی اجرای طرح و رییس شورای امنیت کشور با واکنش‌های انتقادی فراوانی در شبکه‌های اجتماعی روبه رو شده است. بی توجهی رحمانی فضلی به تلفات انسانی ناآرامی‌های هفته گذشته بیشترین واکنش را داشته است. بسیاری از کاربران این سوال را مطرح می‌کنند که چرا وزیر کشور از اعلام آمار کشته‌ها و زخمی‌ها خودداری می‌کند.
بخش دیگری از سخنان وزیر کشور که بسیار مورد توجه قرار گرفته است، توضیحات او درباره توقف طرح در دور قبلی با لو رفتن آن توسط یک خبرگزاری اصولگرا بود. کاربران زیادی انتقاد کرده اند که در آن زمان دولتمردان یکصدا می‌گفتند خبرگزاری مذکور خبر دروغ منتشر کرده است، اما حالا روشن شده که تکذیب دولتمردان دروغ بوده است. 
برخی کاربران نیز اظهارات وزیر کشور دولت روحانی از این جهت که این دولت مدعی "حقوق شهروندی" است، را غیرقابل قبول می‌دانند.
چند نکته درباره توضیحات وزیر کشور درباره ناآرامی‌ها
چند نکته درباره سخنان وزیر کشور به چند نکته قابل تامل می‌توان اشاره کرد.
اول اینکه آیا سخنان رحمانی فضلی قانع کننده است؟ در یک کلمه باید گفت: خیر. حالا پس از گذشته حدود دو هفته از افزایش قیمت بنزین موضوع اصلی این است که در ناآرامی‌ها چه اتفاقاتی رخ داده است. رحمانی فضلی هیچ توضیح دقیقی در این باره ارائه نکرده است. وزیر آمار خرابی‌ها را بیان کرده است، اما هیچ آماری از زخمی‌ها و کشته نداده است. شایعات فراوانی وجود دارد که وزیر کشور حتی در حد تکذیب یک کلمه‌ای هم درباره آن‌ها حرف نزده است. 
دوم، سخنان وزیر کشور در توجیه اینکه چرا دولت گران شدن بنزین را به صورت ناگهانی اجرا کرده است، نیز عجیب است. حسن روحانی، رییس جمهور بار‌ها شعار داده است که این دولت با مردم رو راست است. روحانی بار‌ها شعار همه‌پرسی و نظرخواهی از مردم برای انجام کارهای بزرگ داده است، اما در طرح مهمی همچون افزایش قیمت بنزین آن را از مردم پنهان کرده است. کدام را باید باور کرد، آن شعار‌ها را یا این عمل را. از طرف دیگر وظیفه دولت غافلگیر کردن مردم نیست بلکه قانع کردن آنهاست.
سوم؛ استدلال وزیر درباره دلیل قطع کردن اینترنت برای "حفظ امنیت و جان مردم"هم از نکات عجیب سخنان اوست. این استدلال نوعی منت گذاشتن بر سر مردم است. دولتی که سال‌ها به مردم اعلام کرده بود "دستش روی دکمه فیلترینگ" نمی‌رود، به دلیل ناتوانی در کنترل بحران کل ارتباطات اینترنتی کشور را قطع کرد. وزیر کشور البته هیچ توضیحی درباره میزان خسارت‌هایی که قطعی اینترنت داده ارائه نکرده است. رحمانی فضلی باید بگوید چه کسی این همه خسارت را جبران می کند؟ 
 چهارم؛ سخنان وزیر نه تنها ابعاد ماجرا را روشن نکرد بلکه بر ابهامات افزود. توضیحات او درباره نحوه اجرا طرح و دلیلش برای عدم اطلاع رسانی به مردم ادعای دولت درباره کار کارشناس فراوانی برای اجرای این طرح به شدت زیر سوال می برد.  به نظر می رسد نگاه وزیر کشور  به اتفاقات اخیر بیش از آنکه آسیب شناسانه باشد، امنیتی است. 


کد مطلب: 415064

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/report/415064/فشارهایی-سهمیه-بندی-بنزین-دولت-روحانی-آورد-چند-نکته-درباره-توضیحات-وزیر-کشور-ناآرامی-ها-غضنفر-کیست

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1