کد QR مطلبدریافت لینک صفحه با کد QR

تحلیل سیاسی بر انتخابات بویراحمد و دنا قبل از احراز صلاحیت‌ها؛

آیا مربع انتخابات بویراحمد و دنا شکل می‌گیرد

23 آذر 1398 ساعت 20:01

اگر زارعی، روشنفکر، گزینه نهایی اصولگرایان و گزینه نهایی اصلاح طلبان چهار ضلع این مربع باشند، رقابت و نتیجه انتخابات بستگی به گزینه اصولگرایان و اصلاح طلبان دارد که آیا گزینه اصولگرایان رأی آور است یا خیر؟ و اینکه گزینه اصلاح طلبان چه کسی است؟ آیا مقبولیت و محبوبیت دارد؟ آیا اصلاح طلبان و اصولگرایان تمام قد پشت سر گزینه واحد قرار می گیرند؟ و کدام ضلع این مربع پیروز و راهی بهارستان می‌شود.


 26 آذر ماه 98، نتیجه احراز صلاحیت‌های نامزدهای یازدهمین دوره انتخابات مجلس شورای اسلامی اعلام می شود، تا آن روز زمان زیادی نمانده است. در حوزه انتخابیه بویراحمد و دنا، کنار رفتن ستار هدایت خواه از رقابت انتخابات مجلس 98 شوک بزرگی بر هوادارانش وارد کرد و سنگینی عدم حضور او بر سپهر سیاسی بویراحمد و دنا احساس می شود. خروج هدایت خواه عملاً انتخابات را از جریانی و تشکیلاتی خارج کرد و بیشتر رنگ و بوی قومی و طایفه ای گرفته که این مسئله همیشه مورد نکوهش بزرگان و صاحبان اندیشه قرار گرفته است.
شکی نیست که حضور هدایت خواه فضای انتخابات مجلس بویراحمد و دنا را گرم و رونق می داد، چرا که او فردی تأثیرگذار در سطح استان و کشور قلمداد می شود. اما پشت پرده چه گذشت و هدایت خواه چرا به تهران رفت؟ را در وقت دیگری به آن می پردازیم.
تا نتیجه احراز صلاحیت‌های نامزدهای انتخابات مجلس، طبق قانون از سوی شورای نگهبان اعلام نشود، نمی توان قطعی حرف زد، آنچه که در ادامه گفته می شود، احتمالاتی است که بر اساس داده‌ها و شرایط موجود مطرح می شود.
نادر منتظریان، سید احسان عسکری، شکرالله امامی، کیان دهراب پور، نستور درخشنده پور، غلام محمد زارعی، محمد بهرامی، شاپور رمضانی، اردوان ایزدپناه و مهدی روشنفکر نامزدهای شاخص و مطرح انتخابات 98 بویراحمد و دنا است.
نادر منتظریان، سید احسان عسکری، شکرالله امامی، کیان دهراب پور و نستور درخشنده پور 5 نامزد انتخابات مجلس هستند که می توان آنها را در طیف اصولگریان معرفی کرد. محمد بهرامی، شاپور رمضانی و اردوان ایزدپناه سه نامزد اصلاح طلب انتخابات مجلس بویراحمد و دنا هستند و غلام محمد زارعی هم بیان کرده که کاندیدای مستقل و مردمی هستم.
مهدی روشنفکر نه ردای اصولگرایان را پوشید و نه عبای اصلاح طلبی را، او بحثی به نام ندای وحدت را انتخاب کرده، هر چند انتقادات زیادی بر همین مقوله هم هست، و موضوع بحث ما در اینجا نیست.
همانطوری که گفته شد، با کنار رفتن ستار هدایت خواه پایگاه رأی اصولگرایان از هم پاشید، حضور کاندیداهای متعدد از جریان اصولگرا و اختلافاتی که در این مسیر رقم خورده سبب تشتت افکار شده است. اصولگرایان قرار است بر اساس ساز و کارهای تعریف شده و نظرسنجی ها کاندیدای نهایی خودشان را معرفی کنند. این در حالی است که با مطرح شدن نام نادر منتظریان، سید احسان عسکری، شکرالله امامی و کیان دهراب‌پور خیلی شاهد استقبال مردمی و یا ایجاد موجی به سوی آنها نبودیم. هر چند هر کدام از این نامزدها در جای خودشان انسان های توانمندی به لحاظ علمی و اجرایی هستند. به نظر می آید، جز ستار هدایت خواه هیچ کاندیدای دیگری نمی تواند برای اصولگرایان بویراحمد و دنا گزینه رأی آوری باشد. پیامدهای رفتن هدایت خواه این را نشان می دهد و پخش و پلا شدن آرای اصولگرایان و رفتن آنها به سوی کاندیداهای مدنظر، همگی دال بر این دارد که کاندیداهای ثبت نامی از سوی جریان اصولگرایان مقبولیت و محبوبیت بالایی بین مردم ندارند. اصولگرایان بر هر کدام از این 4 گزینه (نادر منتظریان، سید احسان عسکری، شکرالله امامی و کیان دهراب پور) به اجماع هم که برسند، شاید خیلی هم شانس پیروزی نداشته باشند، چرا که رأی در استان کهگیلویه و بویراحمد و همچنین حوزه بویراحمد و دنا صرفاً سیاسی نیست بلکه قومیت نقش پررنگتری دارد. به طور مثال منتظریان به دلیل موقعیت جغرافیایی زادگاهش و سوابق اجرایی که داشت، دارای نفوذ زیادی در بین اقشار مختلف مردم است، ولی اینها تمام پارامترهای لازم برای حضور و رأی‌آوری در صحنه انتخابات نیست.
گویا اصولگرایان راهی جز بازگرداندن ستار هدایت‌خواه به بویراحمد و دنا ندارند و این در حالی است که شاید خیلی دیر شده و اینکه وی گفته به هیچ وجه من الوجوه به بویراحمد بر نمی گردم. یا اینکه با توجه به شرایط حاکم و کاندیداهای متعدد از نقاط مختلف بویراحمد و دنا، پشت سر فردی قرار بگیرند که دارای پایگاه رأی قابل قبول‌تری باشد و با بردن جریان پشت سر او، جریان اصولگرایی را به پیروزی برسانند.
اصولگرایان باید برای نجات جریان محبوب سیاسی شان حتماً از نستور درخشنده پور دعوت کنند تا میثاق نامه اصولگرایان را امضاء و او را هم طبق ساز و کارها و نظرسنجی ها بسنجند. درخشنده پور که هنگام ثبت نامش در فرمانداری بویراحمد نشان داد یک وزنه سنگین انتخاباتی است. چرا که چهره های شاخص ایل بزرگ تامرادی در کنار درخشنده پور حضور داشتند. همانطوری که گفته شد، او علاوه بر سوابق اجرایی دارای پیشینه خانوادگی گسترده و ریشه داری است و پایگاه رأی او در بویراحمد سفلی و به خصوص در منطقه سادات محمودی قابل کتمان نیست. بنا بر این از او می توان به عنوان شانس بزرگی برای اصولگرایان یاد کرد. بنا بر این اگر درخشنده پور را در ساز و کار اصولگرایان قرار دهند و در صورت احراز صلاحیت پشت او قرار بگیرند، می توانند این امید را داشته باشند که پیروز انتخابات خواهند بود.
هر چند دامن زدن به مسائل طایفه ای و قومی مورد نکوهش است و بزرگان هم بر این مقوله تاکید دارند. اما تعدد کاندیداها در انتخابات مجلس مسائل قومی را پررنگ می کند. حضور زارعی، مهدی روشنفکر،  نستور درخشنده‌پور، گزینه نهایی اصلاح طلبان [ بهرامی، رمضانی و ایزدپناه]  و گزینه نهایی اصولگریان [منتظریان، دهراب پور، عسکری و امامی] بیش از هر چیز دیگر احتمال پیروزی اصولگریان را کاهش می دهد. اما در صورتی که درخشنده پور در ساز و کار اصولگرایان قرار بگیرد شانس بیشتری به سوی جریان اصولگرایی رو می آورد. و با توجه به اینکه درخشنده پور فعالیتش را از یک سال پیش شروع کرده و پایگاه رأی خوبی در اختیار دارد و در صورت اجماع روی او و همکاری با وی می توان علاوه بر داشتن رأی قومی از رأی جریانی هم برخوردار شود.
از طرف دیگر در صورتی که درخشنده پور در صحنه انتخابات نباشد، با توجه به اینکه تمام کاندیداهای مطرح حوزه انتخابیه بویراحمد از بویراحمد علیا [منتظریان، دهراب پور، عسکری، رمضانی، بهرامی، ایزدپناه و ...] محسوب می شوند، و رأی بویراحمد علیا بر روی  این کاندیداها تقسیم می شود. و رأی کمتری از بویراحمد سفلی به این شش نامزد انتخابات می رسد. تنها یک کاندیدا از بویراحمد سفلی در این ماراتن سیاسی حضور پیدا می کند، لذا شانس مهدی روشنفکر که در جغرافیای بویراحمد سفلی قرار دارد، بیشتر خواهد بود، شاید روشنفکر تنها کسی باشد که دلش می خواهد همه کاندیداها در صحنه انتخابات تا آخر بماند. چرا که تعدد کاندیداها به این شکل به نفع او است.
البته این موضوع هم از سوی تحلیل گران مطرح می شود در صورتی که درخشنده پور تا آخر بماند و اصولگرایان هم از او حمایت کنند، اصولگرایانی که عمدتاً در بویراحمد علیا تعریف می شود، رأی او با مهدی روشنفکر سر به سر یا شاید هم بیشتر شود. و این به نفع غلام محمد زارعی نماینده فعلی بویراحمد خواهد بود که آن موقع زارع باید با کاندیدای واحد اصلاح طلبان رقابت کند. در هر صورت ابهامات و معادلات پیچیده زیادی در انتخابات بویراحمد و دنا به وجود آمده، معادلاتی که مَردش را می خواهد.
اصولگرایان نه تمام قد، پشت سر روشنفکر می روند و نه پشت سر درخشنده پور، و این احتمال وجود دارد که اصلاح طلبان بیش از اصولگرایان به اجماع نهایی برسند.
حضور شاپور رمضانی و ماندن او تا آخرین لحظه کار غلام محمد زارعی را سخت خواهد کرد. رمضانی محبوبیت و مقبولیت خاصی بین دانشجویان، جوانان و دانشگاهیان دارد و کتمان آن جفا است. رمضانی دوران سرپرست دانشگاه یاسوج را برعهده داشت که خیلی‌ها برای جلوگیری از زدن حکم او به عنوان رئیس دانشگاه یاسوج بسیج شدند. رمضانی را مدیری تندخو می دانند. اما او قبل از اینکه بخواهد تندخو باشد، فردی است دارای ایدئولوژی و منش اصلاح طلبی و آن هم از اصلاح طلبان نسل نو. نظر شورای هماهنگی اصلاح طلبان بر روی او مثبت است و رابطه رمضانی با وکیلی، سید باقر موسوی جهان آباد و دیگر نیروهای سیاسی اصلاح طلب، رابطه دوستانه و خوبی است. رمضانی فردی تحصیل کرده و سال ها است که در دانشگاه یاسوج استادی کرده است.
محمد بهرامی چند سالی هست فعالیت‌های انتخاباتی خود را آغاز کرده و در دوران شهردار بودنش سابقه نسبتاً درخشانی از خود به جای گذاشت و در بین جوانان از محبوبیت بالایی برخوردار است، در روز ثبت نامش در فرمانداری بویراحمد اظهار داشت که تابع شورای هماهنگی اصلاح‌طلبان است. بهرامی رابطه نزدیکی با سیدباقر موسوی و به ویژه با محمدعلی وکیلی دارد شاید امیدار باشد در صورت کاندیدا نشدن محمدعلی وکیلی در حوزه بویراحمد و دنا، وکیلی برایش پادرمیانی کند و او را گزینه نهایی اصلاح‌طلبان بویراحمد و دنا معرفی کنند. 
رقابت بین کاندیداهای انتخابات مجلس بویراحمد و دنا یقیناً بیشتر قومی می باشد، روشنفکر در این راستا فعالیت بیشتری کرده، گفتیم که احتمال دارد او تنها کاندیدایی باشد که از بویراحمد سفلی نهایتاً در این رقابت می ماند. احتمال حضور درخشنده پور در کنار روشنفکر ضعیف است. درخشنده پور یا در انتخابات تا آخر می ماند و می جنگد و یا هم اینکه برای پیروزی اصولگرایان تلاش می کند.
فرضیه دیگری که در انتخابات بویراحمد و دنا مطرح می شود، این است که نهایتاً اصولگرایان یک کاندیدا معرفی می کنند و اصلاح طلبان بین شاپور رمضانی، اردوان ایزدپناه و محمد بهرامی اجماع برقرار می کنند و زارعی و روشنفکر هم که یقیناً تا آخر می مانند. اگر چهار ضلع مربع در انتخابات 98 بویراحمد شکل بگیرد. یعنی زارعی، روشنفکر، گزینه اصولگرایان و گزینه اصلاح طلبان چهار ضلع این مربع باشند. بستگی به گزینه اصولگرایان و اصلاح طلبان دارد. آیا گزینه اصولگرایان رأی آور است یا خیر؟ یا گزینه اصلاح طلبان چه کسی است؟ آیا مقبولیت و محبوبیت دارد؟ آیا اصلاح طلبان تمام قد پشت سر گزینه واحد قرار می گیرند؟. همه این ها ابعاد این فرضیه است. که چند روز آینده با مشخص شدن احراز صلاحیت ها همه چیز مشخص می شود
همانطوری که روشنفکر از حضور درخشنده پور رنج می برد. غلام محمد زارعی، حضور شاپور رمضانی و کیان دهراب‌پور را برای خود یک آسیب جدی می داند. رمضانی هم رأی اصلاح طلبی و هم رأی قومی و هم رأی دانشگاهیان را دارد.


کد مطلب: 415558

آدرس مطلب :
https://www.kebnanews.ir/news/415558/آیا-مربع-انتخابات-بویراحمد-دنا-شکل-می-گیرد

کبنانیوز
  https://www.kebnanews.ir

1