تاریخ انتشار
سه شنبه ۲۲ آبان ۱۳۹۷ ساعت ۱۹:۵۷
کد مطلب : ۴۰۴۵۰۰
نگاهی به جنجال انتشار اسامی اعضای هیئت‌مدیره شرکت‌های زیرمجموعه شستا

نور وزارت رفاه بر تاریکخانه شستا/ دریایی از ژن خوب‌های کهگیلویه و بویراحمد

۴
۰
نور وزارت رفاه بر تاریکخانه شستا/ دریایی از ژن خوب‌های کهگیلویه و بویراحمد
کبنا ؛ نور وزارت رفاه بر تاریکخانه شستا
 
معلوم نیست به دلیل ترند شدن توییت یکی از کاربران شبکه‌های مجازی بود یا به‌ هرحال وزیر تازه رسیده تعاون، کار و رفاه اجتماعی از قبل هم برنامه‌ای برای انتشار اعضای هیئت‌مدیره شرکت‌های وابسته به شستا داشت. هر کدام از این‌ها که بود، محمد شریعتمداری روی دستوری که چند روز پیش داد، ایستاد. اسامی اعضای هیئت‌مدیره از طرف وزارتخانه منتشر شد و جنجالی که احتمالاً خود شریعتمداری هم انتظارش را داشت، راه افتاد. نور روی تاریکخانه‌ای افتاد که محتویاتش به مدت ٣٧‌سال از چشم‌ها پنهان مانده بود. به محض این‌که اهالی رسانه فرصت کردند فهرست بلندبالای این مدیران را بررسی کنند، جنجال‌ها شروع شد. برنامه پایش که یکشنبه‌شب از شبکه یک سیما پخش شد، جلوتر از بقیه و طبیعتاً تاثیرگذار‌تر وارد میدان شد. بررسی‌های دست‌اندرکاران این برنامه نشان می‌داد که اوضاع شستا که تنها یکی از هلدینگ‌های ثروتمند کشور است، خیلی وخیم‌تر از چیزی است که مردم عادی فکر می‌کردند. البته گویا خود دولت انتظار این بازخوردها را داشته چون قائم‌مقام وزارت رفاه در انتهای برنامه اعلام کرد که وقتی وزیر دستور داده فهرست اسامی منتشر شود، اطرافیان از او خواسته‌اند که ١٥ روز برای ساماندهی اوضاع مهلت دهد، اما شریعتمداری قبول نکرده است.
مرتضی لطفی، مدیرعامل شستا کسی بود که خودش شروع به تشریح محتوای ناخوشایند فهرست منتشرشده کرد. او در گفت‌و‌گوی تلفنی با برنامه پایش در مورد لیست هیئت‌مدیره شرکت‌ها گفت: «ما در حال حاضر تعدادی از افراد را داریم که مشمول ماده ٢٤١ قانون تجارت می‌شوند؛ به این ترتیب که این افراد همزمان در دو جا عضو هیئت‌مدیره هستند. البته اکثر این افراد استعفا کرده‌اند و فرآیند جایگزینی آن‌ها درحال انجام است ولی انتخاب آن‌ها و طرح در کمیته انتصابات طول می‌کشد.» البته بخشی از حرف‌های او که ازنظر خیلی از رسانه‌ها و فعالان شبکه‌های اجتماعی دور ماند، آنجا بود که در پاسخ به این‌که آیا برای انتصاب کسی تحت فشار بوده‌اید، گفت: «بله تحت فشار بوده و هستیم.»

دو شغله یا سه شغله؛ مسئله این است
طبق تبصره ٢ ماده ٢٤١ قانون تجارت «هیچ فردی نمی‌تواند اصالتاً یا به نمایندگی از شخص حقوقی همزمان در بیش از یک شرکت که تمام یا بخشی از سرمایه آن متعلق به دولت یا نهادها یا مؤسسات عمومی غیردولتی است به سمت مدیرعامل یا عضو هیئت‌مدیره انتخاب شود. متخلف علاوه بر استرداد وجوه دریافتی به شرکت، به پرداخت جزای نقدی معادل وجوه مذکور محکوم می‌شود.‏» با وجود این قانون، افشای اسامی هیأت‌مدیره‌های زیرمجموعه وزارت کار نشان داد که اکثر اعضای هیئت‌مدیره این شرکت‌ها در دو یا چند جا عضو هیئت‌مدیره هستند. همچنین در بررسی این لیست مشخص شد که مدیران شستا خودشان هم در زیرمجموعه‌های این نهاد حضور دارند؛ مثلاً مهران کرامتی، معاون برنامه‌ریزی و توسعه شستا همزمان عضو هیئت‌مدیره شرکت خدمات ارتباطی رایتل هم هست یا این‌که محمدعلی بنیادی، مدیر روابط عمومی شستا عضو هیئت‌مدیره تهران بتن هم هست. فکر نکنید ماجرا به حضور انبوه مدیران دو شغله ختم می‌شود؛ گویا در شستا سه شغله بودن هم خیلی رایج است. تا جایی که فهرست مدیران سه شغله اصلاً خلوت نیست.

غوغای غیر مرتبط‌ها
یکی دیگر از موضوعاتی که با بررسی فهرست‌های منتشر شده از سوی وزارت رفاه معلوم شده، حضور کسانی در هیأت‌مدیره‌هاست که تحصیلات و رزومه مرتبط با شرکتی که روی صندلی هیأت‌مدیره‌اش نشسته‌اند، ندارند. کسانی که تعدادشان به ١٠٠ نفر می‌رسد؛ مثلاً شخصی با مدرک ادبیات فارسی مدیرعامل یک شرکت سیمانی است. یا شخصی با مدرک علوم دریایی در شرکت دامپروری یا با مدرک شهرسازی در هیئت‌مدیره یکی از شرکت‌های دارویی مشغول فعالیت است. جالب‌تر این‌که کسی که کل سابقه و رزومه‌اش به حوزه روابط‌عمومی برمی‌گردد، مدیرعامل شرکت نفت ایرانول شده است.

مدیریت از واتیکان
حضور سید طاها‌ هاشمی از واتیکان در هیئت‌مدیره هلدینگ دارویی شستا هم از آن بخش‌های جالبی است که انتشار فهرست‌ها نشان می‌دهد. او که از تیرماه امسال به‌عنوان سفیر ایران در واتیکان مشغول به فعالیت شده، عضو موظف و تمام‌وقت هلدینگ دارویی شست است، کاری که احتمالاً غیرممکن است.

دریایی از ژن خوب
این طور که فهرست اعضای هیئت‌مدیره شرکت‌های زیرمجموعه شستا نشان می‌دهد، فقط شلوغ بودن سر مدیران با به عهده گرفتن مدیریت چند شرکت مختلف یا دور بودن هزاران کیلومتری‌شان از محل خدمت تنها اتفاقات عجیبی نیست که در شستا جریان دارد. گویا این نهاد یکی از مخازن بزرگ ژن خوب کشور هم است. طبق ادعای کارشناس برنامه پایش افشین غریب‌پور عضو هیئت‌مدیره سیمان یاسوج فرزند خداداد غریب‌پور مدیرعامل شرکت سرمایه‌گذاری بانک ملی، سید ابراهیم سقایی فومنی عضو هیئت‌مدیره پتروشیمی غدیر خواهرزاده محمد باقر نوبخت معاون رئیس جمهوری، یعقوب موسوی جهان آباد مدیرعامل سیمان یاسوج از بستگان خداداد غریب‌پور و برادرزاده سید باقر موسوی نماینده مجلس پنجم و ششم هستند.
همچنین طبق لیست منتشره در این برنامه، امیر سامان اسفندیاری فرزند فرشاد اسفندیاری معاون نظارت بر شرکت‌های تاپیکو، مهدی راعی عضو هیئت‌مدیره پتروشیمی امیرکبیر برادر رضا راعی قائم مقام سازمان تأمین اجتماعی، محمدعلی شفیعی سیف آبادی عضو هیئت‌مدیره پتروشیمی غدیر داماد غلامحسین نوذری وزیر اسبق نفت،‌ هادی وکیلی عضو هیئت‌مدیره دوده صنعتی پارس فرزند محمد علی وکیلی نماینده مجلس، سید مصطفی فیض عضو هیئت‌مدیره شرکت‌های شیمی بافت و سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی خواهرزاده رئیس‌جمهور دولت اصلاحات، سعیدالله بداشتی عضو هیئت‌مدیره کارخانجات پارس الکتریک فرزند آیت‌الله ابوالحسن الله‌بداشتی برخی از ژن‌های خوب زیر مجموعه وزارت کار هستند.

کوچ دسته‌جمعی از سایپا به شستا
از ماجرای دوشغله‌ها، سه شغله‌ها، مدیران راه دور و ژن‌های خوب که بگذریم به پدیده مهاجرت دسته‌جمعی مدیران سایپا به شستا می‌رسیم. این فهرست‌ها نشان می‌دهد که مدیرانی که در دوران احمدی‌نژاد و بذرپاش در سایپا مسئولیت داشتند و با شروع دوره جدید از آن جدا شدند، بلافاصله جذب شرکت‌های زیرمجموعه شستا شده‌اند.
مثلاً امید تشت زر از نزدیکان مهرداد بذرپاش و مدیر حوزه مدیرعامل سایپا در زمان او با آمدن پوستین دوز مدیرعامل سایپا آذین شد و در زمان قالیباف به مترو تهران رفت. او درحال حاضر عضو هیئت‌مدیره شرکت فیرمکو از زیرمجموعه‌های شرکت سرمایه‌گذاری صنایع پتروشیمی است. حمید رضوانی‌پور دیگر مدیر دوره پوستین دوز که مدیر عاملی کارگزاری بیمه سایپا را برعهده داشت، الان سرپرست شرکت سرمایه‌گذاری‌ هامون کیش است.

خودمراقبتی از نوع شستا
اگر هنوز برای خواندن عجایبی که در شستا در جریان است جا دارید این را بدانید که خیلی از کسانی که در هیئت‌مدیره شرکت‌های مادر و بالادستی شستا عضویت دارند همزمان عضو هیئت‌مدیره شرکت‌های زیر دست هم هستند، یعنی احتمالاً خودشان باید از بالا بر روی کار خودشان نظارت کنند. مثلاً فرشاد اسفندیاری که درحال حاضر معاون نظارت بر هلدینگ‌های تاپیکو است، همزمان سرپرست پتروشیمی فن آوران و عضو هیئت‌مدیره شرکت پتروشیمی بدر شرق نیز است. همچنین رضا توکلی بنیزی که مدیر امور مجامع و مالکیت سهام تاپیکو بوده، تیرماه امسال به‌عنوان عضو هیئت‌مدیره شرکت‌های نفت ستاره خلیج فارس و سرمایه‌گذاری ساختمان ایران منصوب شده است.
 
این مسئله امروز و دیروز نیست
در برنامه پایش، اسم سعید الله بداشتی، فرزند آیت‌الله ابوالحسن الله بداشتی به‌عنوان یکی از ژن‌های خوب شستا و مدیران دوشغله آمد و ادعا شد که او عضو هیئت‌مدیره کارخانجات پارس الکتریک است. او بلافاصله در توییتی نوشت: «با آرزوی تداوم شفافیت، نه دبیر هیئت‌مدیره شستا هستم و نه پست اجرایی در دولت دارم. یک‌ سال است که به‌عنوان مشاور مهندس ترکان در شستا همکاری می‌کنم و دو ماه است که عضو غیرموظف هیئت‌مدیره یک شرکت نیمه تعطیل هستم و تلاش می‌کنیم که تولید را دوباره شروع کنیم و حقوقی هم از آنجا نمی‌گیرم.» الله بداشتی ضمن این‌که تأکید می‌کند نسبت خانوادگی‌اش تأثیری در انتخابش به‌عنوان مشاور ترکان و عضو غیرموظف هیئت‌مدیره آن شرکت ورشکسته نداشته، وضع وخیم شستا و سایر نهادهای اقتصادی مشابه را رد نمی‌کند. او می‌گوید: «یک‌چیزی که باید اول به آن بپردازم این است که طبق قانون حضور یک نفر به‌عنوان عضو غیرموظف هیئت‌مدیره یک شرکت نمی‌تواند مانع از پذیرش شغل دیگری شود و برعکس. حالا ممکن است که عده‌ای بگویند اصلاً یک شرکت چه نیازی به یک عضو غیرموظف دارد و باید کسانی عضو هیئت‌مدیره باشند که همه همّ و غمشان را روی همان کار بگذارند. خب، اگر روند قانونی این موضوع طی شود، ایرادی ندارد اما فعلاً چنین قانونی نیست. ضمن این‌که خیلی از شرکت‌ها می‌خواهند از توانایی‌های یک نفر استفاده کنند بدون این‌که آن فرد را به‌طور کامل به خدمت بگیرند و باید برای این کار راهی وجود داشته باشد.» او ادامه می‌دهد: «قبول دارم که اوضاع در شستا و نهادهای مشابه ازنظر رواج رانت و رابطه خیلی بد است، اما باید بدانیم که این مسئله امروز و دیروز نیست. در دوران آقای احمدی‌نژاد اوضاع به‌مراتب بدتر بود، اما حالا حداقل یک شفافیتی از سوی دولت کلید خورده تا این‌ها مشخص شود. شاید این کار به ضرر دولت باشد و برایش جنجال درست کند، اما در درازمدت به نفع مملکت است. ازاینجا به بعد نقش رسانه‌ها و مطبوعات خیلی مهم است. آن‌ها به‌عنوان رکن چهارم دموکراسی باید این موضوعات را چنان با دقت و جدیت دنبال کنند که فشار افکار عمومی منجر به کاهش و برچیده شدن این بساط باشد.»
نام شما

آدرس ايميل شما

مسعود
Iran, Islamic Republic of
خودزنی خودزنی خجالت بکش کمایی
Iran, Islamic Republic of
واقعا خجالت داره براي اين سايت كه اين خبر را دراين چند روز (ژن خوب كهگيلويه وبويراحمد) چندين بار منتشر نموده ايد اين همه قوميت تو اين كشور مشغول هستند خبري نيست يه دو نفر بويراحمدي تويه كارخونه مسغولن چن بار ميگي ژن خوب بابا جمع كن اما مث مرد منتشر كن
راشد نسب
Iran, Islamic Republic of
دنبال چه چیزی هستید غریب پور به هر شکل ممکن از تمام ظرفیتش برای اشتغال افراد بی بضاعت انجام وظیفه نموده و البته خدا با اوست درود بر این مرد بزرگ
رضا
Iran, Islamic Republic of
نکنه شما.که علیه کهگیلویه وبویراحمد با این خصومت خبر می زنی
تخریب یا نقد مجلس یازدهم؟!

تخریب یا نقد مجلس یازدهم؟!

هر چه مجلس کوتاه بیایید، دیگران او را به گوشه رینگ برده و مورد ضرباتی قرار می‌دهند. تخریب‌گران ...
اختلال عاطفی فصلی؛ از علائم تا درمان

اختلال عاطفی فصلی؛ از علائم تا درمان

باور بر این است که اختلال عاطفی فصلی به دلیل اختلال در ریتم شبانه روزی بدن رخ می دهد....
سبقت «واکسن آنفولانزا» از «دنا پلاس»

سبقت «واکسن آنفولانزا» از «دنا پلاس»

رئیس کمیسیون بهداشت و درمان مجلس در مصاحبه‌اش اشاره کرد که از 16 میلیون واکسن آنفولانزای ...
1